Linkovi

Del Ponte najavljuje pozitivan izveštaj o saradnji Srbije sa Hagom


Glavna tužiteljka Haškog tribunala, Karla del Ponte, kazala je u Beogradu da će 18. juna Savetu bezbednosti UN podneti pozitivan izveštaj o saradnji Srbije sa Hagom i da do tada očekuje "i druge pozitivne korake".

Na konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, Del Ponteova je rekla da će njen izveštaj biti "odraz pozitivnih koraka" koje je Vlada Srbije postigla u saradnji sa Tribunalom.

"Mislim da ćemo do tada imati druge pozitivne korake da saopštimo. Naravno, izveštaj će navesti apsolutno pozitivne korake učinjene od strane ove vlade u saradnji. Moj mandat ističe u septembru i očekujem da ću do tada imati dosta pozitivnih rezultata", rekla je Del Ponteova.

Napominjući da je njena sadašnja poseta "prva u koju je pozvala vlada" za osam godina, koliko radi kao glavna tužiteljka Tribunala, ona je ocenila da "postoji ozbiljna rešenost" vlasti u Srbiji za završetak saradnje sa Haškim tribunalom.

Ona je rekla i da su prvi pozitivni znaci formiranje Saveta za nacionalnu bezbednost i hapšenje optuženog generala Zdravka Tolimira i izrazila nadu da će i ostali haški begunci, "a pre svih Ratko Mladić", uskoro biti uhapšeni.

Predsednik Tadić je rekao da je Srbija opredeljena za završetak saradnje "zbog vlastite budućnosti i spremnosti na pomirenje sa susednim narodima i državama, a ne zbog EU, Haškog tribunala i medjunarodnih institucija".

On je naveo da je Karli del Ponte u ime Srbije "potvrdio apsolutnu opredeljenost za punu saradnju" sa Haškim tribunalom, koja podrazumeva lociranje, haspšenje i transfer svih optuženih.

Glavna haška tužiteljka danas je i u razgovoru sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Djelićem izrazila zadovoljstvo dosadašnjim sastancima u Beogradu i pokazanom voljom srpskih zvaničnika za punu saradnju s Haškim tribunalom, saopštila je vlada.

Del Ponteova je rekla i da će dati "zeleno svetlo" za nastavak pregovora Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju.

Božidar Djelić istakao je da je završetak saradnje Srbije sa Tribunalom jedan od najvažnijih prioriteta nove vlade.

U intervjuu koji je danas dala Televizji B92, Karla del Ponte je naglasila da hapšenje Zdravka Tolimira "pokazuje da vlasti mogu to da urade i da misli da sada imaju i političku volju da to urade".

"Bila sam sigurna u tehničku sposobnost institucija da to urade, ali sam imala sumnje u to da li zaista postoji politička volja. Sada mislim da je pravo vreme za to i da je nova vlada izrazila pravu političku volju da svi begunci budu uhapšeni i prebačeni u Hag", rekla je Karla del Ponte.

Glavna tužiteljka Haškog tribunala prisustvovala je večeras u Beogradu i koktelu koji je povodom njenog dolaska organizovala nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo.

Karla del Ponte sutra završava četvorodnevnu posetu Beogradu razgovorima sa ljudima koji operativno učestvuju u potrazi za haškim optuženicima.

XS
SM
MD
LG