Linkovi

Četiri decenije od 'Šestodnevnog rata' na Bliskom istoku


Ove nedelje se navršava 40 godina od šestodnevnog rata koji je doveo do neverovatne pobede Izraela nad arapskim armijama. Medjutim, analitičari navode da su četiri decenije koje su usledile tom konfliktu donele okupaciju i patnje generacijama Palestinaca, dok mir i bezbednost u jevrejskoj državi nikada nisu ostvareni.

Petog juna 1967. pokrenuta je operacija Fokus: blizu 200 izraelskoh ratnih aviona izvršilo je napad na egipatska uzletišta, iznenadivši Egipćane. Pošto je u naletu uništena praktično cela egipatska flotila, izraelska vazdušna superiornost tokom ostatka šestodnevnog rata bila je zagarantovana. Juval Rabin, sin ubijenog izraelskog premijera, Jicaka Rabina, kaže:

”Mislim da je taj rat bio pravičan i da je dramatično izmenio položaj Izraela u regionu i svetu. Pa ipak, njegov glavni cilj tek treba da se ostvari -- obezbedjenje dugoročne održivosti i bezbednosti Izraela u okviru definisanih i dogovorenih granica.“

U nedeljama pred rat, egipatski predsednik i popularni lider panarapskog pokreta, Abdel Naser, proterao je snage Ujedinjenih nacija sa Sinajskog poluostrva i u toj oblasti stacionirao 100 hiljada vojnika sa blizu hiljadu tenkova. Takodje je najavio da će zatvoriti Tiranski moreuz i blokirati južni pristup Izraela ostatku sveta. Ti potezi su, navode istoričari, bili odgovor na lažne obaveštajne podatke koje je Egipat dobio od Sovjetskog Saveza da se izraelske trupe nagomilavaju duž granice sa Sirijom i planiraju da izvrše invaziju. Nekoliko dana pred rat, izraelski funkcioneri su saopštili Sjedinjenim Državama da su saznali za plan Egipta i Sirije da započnu rat za uništenje jevrejske države. Medjutim, odgovor iz Vašingtona je glasio da te informacije ne mogu da budu potvrdjene. Izraelski istoričar Majkl Bar Zohar kaže da su sve strane u konfliktu imale pogrešene predstave:

”Ono što se desilo pre i tokom tog rata je najgora moguća vrsta pogrešnog koncepta, nerazumevanja, grešaka i pogrešnog menadžmenta u modernom svetu.“

Istoričari podsećaju da su Rusija i Amerika pred sam rat upozorile jedna drugu da se ne mešaju u konflikt... Zauzevši Zapadnu obalu reke Jordana i istočni Jerusalim, sirijsku Golanski vosoravan i egipatski pojas Gaze -- za manje od nedelju dana Izreal je utrostučio svoju teritoriju. Mada sam rat nije stvorio palestinske paravojne snage, poraz arapskih armija i 40-togodišnja izrealskea okupacija doveli su do stvaranja grupa poput Hamasa. Izrael je 1979. potpisao mirovni sporazum sa Egiptom i vratio Sinajsko poluostrvo; 1994. je potpisao sporazum sa Jordanom, dok mirovni pregovori sa Sirije nisu doveli do bilo kakvog sporazuma. Predsednik Vašingtonskog Blisko istočnog instituta Vendi Čemberlen kaže:

”Rat iz 67. je stvorio okruženje u kojem su se ogorčeni muslimani okrenuli Islamu pošto država nije pružila pravdu, a Ujedinjene nacije nisu mogle da sprovedu sopstvene odluke. Palestinci su se okrenuli religiji iz očajanja proisteklog iz okupacije i propusta arapskih država da unaprede njihove interese i da im pomognu da zadovolje osnovne ljudske potrebe."

Izreal se 2005. povukao iz pojasa Gaze mada se upadi na tu teritoriju nastavljaju kad god sa nje palestinske paravojne grupe ispale rakete na Izrael. Četrdeset godina nakon rata, više od 400 hiljada jevrejskih doseljenika živi medju dva ipo miliona Palestinaca na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

XS
SM
MD
LG