Linkovi

Džordž Buš: Protivraketna odbrana je čisto defanzivna mera koja nije uperena protiv Rusije


Predsednik Buš izjavio je da Rusiji ne preti nikakva opasnost od američkih planova o odbrambenom sistemu u Evropi. Na drugoj strani, ruski predsednik smatra da je u pitanju početak nove trke u naoružanju.

Predsednik Buš poručio je da Rusija nema nikakvog razloga za strah zbog planova o američkom odrambenom sistemu u Evropi.

“Rusija nije naš neprijatelj. Neprijatelji slobodnih društava su radikali, ekstremisti, otpadnički režimi koji nastoje da ucenjuju slobodni svet kako bi promovisali svoje ideološke ciljeve. Po mom mišljenju, a u pitanju nije samo moje mišljenje, to je prosto istina, protivraketna odbrana je čisto defanzivna mera koja nije uperena protiv Rusije nego stvarnih pretnji” izjavio je Buš, koji se u Pragu sastao sa češkim predsednikom Vaclavom Klausom i premijerom Mirekom Topolanekom.

Češka Republika je ključna zemlja za američki plan protivraketne odbrane, budući da Pentagon namerava da izgradi radarsku stanicu nadomak češke prestonice. Ako ta stanica registruje ispaljene projektile, njih bi oborile američke rakete ispaljene iz Poljske. Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da Vašington remeti stratešku ravnotežu u svetu, i da neće odgovarati za uzvratne mere, ukoliko taj plan bude realizovan. Putin je rekao novinarima u Moskvi da će Rusija odgovoriti odredjivanjem novih meta u Evropi koje bi mogle da se pogode balističkim ili krstarećim raketama, ili uspostavljanjem «potpuno novog sistema».

Češki premijer Topolanek je izjavio da je sistem protivraketne odbrane neophodan za jačanje bezbednosti Češke kao i njenih evropskih saveznika. Predsednik Klaus takodje je podržao sistem ali je pozvao Buša da ublaži strahove predsednika Putina.

«Nama je važno što je predsednik Buš obećao da će uložiti maksimalne napore da objasni ovo pitanje Rusiji i predseniku Putinu. Ukazali smo našem gostu da je veoma važno da obezbedimo maksimalnu podršku češke javnosti ovom projektu» kazao je Klaus.

Prema anketama, 60% Čeha se protivi planu, mahom zato što se plaše pojačanih tenzija sa Rusijom. Predsednik Buš je poručio da Česi ne moraju da biraju izmedju Amerike i Rusije.

«Hladni rat je završen. Narod Češke Republike ne mora da bira da li će biti prijatelj SAD ili prijatelj Rusije. Možete da budete i jedno i drugo» istakao je američki lider.

Američki zvaničnici ističu da je primarni cilj anti-raketnog štita – zaustavljanje projektila ispaljenih iz Irana. Predsednik iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost u Iranu Ali Laridžani izjavio je da je to «vic godine», dodajući da Iran nema rakete dovoljno dugog dometa da stignu do Evrope. Sa tim se slaže predsednik Putin koji kaže da ne veruje da postoji realna pretnja iranskih ili severnokorejskih projektila, te da bi američki plan mogao da potkopa ruske odnose sa Evropom.

Buš doveo u pitanje predanost Putina demokratiji

Nakon nesuglasica sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom oko protivraketnog sistema u Evropi, predsednik Buš je u pro-demokratskom govoru u Pragu kritikovao i poteze ruskog predsednika prema demokratiji.

“U Rusiji su zaustavljene reforme čiji cilj je bio da daju gradjanima veća ovlašćenja, što ima problematične implikacije za dalji razvoj demokratije.”

Predsednik Buš je dodao da Amerika ima, kako se izrazio “kompleksno prijateljstvo sa Rusijom, a da je deo tog prijateljstva i mogućnost da se govori otvoreno o nesuglasicama. Odgovarajući na ranije kritike u pogledu tempa demokratskih promena u Rusiji, predsednik Putin je rekao novinarima u Moskvi da je, kako se izrazio, “apsolutni i čisti” demokrata. Mada Rusija nije bila jedina meta kritika u Bušovom govoru, njegova izjava će verovatno dodatno komplikovati susret sa predsedikom Putinom u četvrtak, na marginama samita Grupe osam u Nemačkoj. Ruski lider je izjavio da plan SAD da razmeste protivraketni sistem u Evropi narušava stratešku ravnotežu u svetu i da on neće biti odgovoran za uzvratne korake ukoliko plan bude sproveden. Putin je naveo da bi ti odgovori mogli da uključe i odredjivanje novih meta za ruske rakete u evropskim zemljama. Govor predsednika Buša na medjunarodnoj konferenciji o demokratiji i bezbednosti u Pragu biće njegov jedini govor tokom evropske turneje. Američki predsednik je naveo da SAD koriste svoj uticaj na Bliskom istoku da bi navele Egipat, Saudijsku Arabiju i Pakistan da krenu ka većoj slobodi. Buš je takodje rekao da kineski lideri pogrešno veruju da mogu da nastave sa daljim širenjem tržišne ekonomije bez otvaranja svog političkog sistema. On je kritikovao i Venecuelu, zbog zatvaranja demoklratskih institucija, Uzbekistan, zbog gušenja nezavisnih glasova, i Vijetnam, zbog zatvaranja verskih i političkih aktivista.

”Severna Koreja živi u zatvorenom društvu gde se neslaganje sa zvaničnom politikom brutalno kažnjava dok se njenim državljanima ne dozvoljava da održavaju veze sa svojom braćom i sestrama na jugu. Iranci su veliki narod koji zaslužuje da sam odredjuje svoju budućnost, ali im to onemogućava šačica ekstremista čije nastojanje da se domognu nuklearnog oružja sprečava njihovu zemlju da zauzme zasluženo mesto u medjunarodnoij zajednici.”

Predsednik Buš je dodao da se lično sastao sa disidentima iz nekih od najgorih diktatura na svetu, uključujući Belorusiju, Burmu, Kubu, Sudan i Zimbabve.

On je naveo da kritičari ukazuju na nasilje u Avganistanu, Iraku i Libanu kao dokaz da sloboda čini ljude manje bezbednim, ali je naglasio da teroristi uzrokuju nasilje zato što razumeju da slobodna društva predstavljaju smrtnu pretnju po njihive ambicije.

XS
SM
MD
LG