Linkovi

Dobro zdravlje počinje izbalansiranom ishranom i redovnim vežbanjem


Jedna od nekoliko sigurnih stvari u životu je da dobro zdravlje počinje sa dobrom, izbalansiranom ishranom i redovnim vežbanjem. Medjutim, što smo stariji, manje smo skloni vežbanju. Nova studija radjena na 464 američke žene koje nisu previše aktivne, pokazala je da čak i 15 minuta dnevno fizičke aktivnosti može da poboljša opšte stanje.

Za zaposlenu ženu kao što je Liz Taker, pronaći vreme za vežbanje može da bude problem.

«Svano bih želela da to radim češće, ali imam mnogo posla,» kaže ona.

Medjutim, nova studija sa ženama koje se uklapaju u njen profil pokazala je da čak i 15 minuta na dan može da napravi razliku. Istraživanje – objavljeno u časopisu Američkog medicinskog udruženja – bilo je usmereno na žene u postmenopauzi koje su u povećanom riziku od srčanih oboljenja. Doktor Timoti Čerč i njegove kolege iz Penigton biomedicinskog instituta u Baton Ružu u Luizijani uporedjivali su različite količine vežbanja.

«Posmatrali smo na 75 minuta, 150 minuta i 225 minuta nedeljno običnog hodanja, i bez iznenadjenja , ustanovili smo da što više vežbate, više poboljšavate svoje opšte stanje. Ono što nas jeste iznenadilo je da smo ustanovili ga grupa koja je vežbala 75 minuta nedeljno ne samo što nije pogoršala kondiciju, već su žene u njoj zapravo poboljšale opšte kondiciju tokom studije».

Istraživači su ustanovili da su te žene povećale izdržljivost i smanjile naslage masti u predelu abdomena.

«Težina koja je u stomaku ili abdomenu izlaže vas riziku za dijabetes i problemima sa holesterolom i hipertenzijom. Zato su to dobri rezultati».

Žene u studiji vežbale su tri do četiri puta nedeljno i to dobrim tempom. Istraživači su rekli da je preporučljivo vreme 15 do 30 minuta za milju, odnosno oko 1, 6 kilometara. Liz Taker kaže da uživa dok vežba.

«Mislim da vam mentalno i fizički čini bolje, toliko da mislite da radite nešto za sebe».

I dok je dokazano da 15 minuta dnevne fizičke aktivnosti pravi razliku, zdravstveni stručnjaci preporučuju da starije žene – i muškarci – treba da se trude da budu aktivni svakodnevno i na druge načine. Oni kažu da je malo vežbanja dobro, ali da je više uvek bolje.

XS
SM
MD
LG