Linkovi

Albanija se zalaže da UN “bez kašnjenja” prihvate plan Ahtisarija


Ministar inostranih poslova Albanije Ljuljzim Baša kazao je danas u Podgorici, gdje je razgovarao sa crnogorskim zvaničnicima, da se ta zemlja zalaže da Ujedinjene nacije “bez kašnjenja” prihvate plan specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija za status Kosova.

Baša je u Podgorici, nakon razgovora sa šefom crnogorske diplomatije Milanom Roćenom, ponovio da Ahtisarijev predlog, koji predviđa nadgledanu nezavisnost Kosova, ima punu podršku Tirane.

“Albanija u potpunosti podržava Ahtisarijev predlog, kao i da se on bez kašnjenja prihvati u UN, jer mi vjerujemo da je to postojano rješenje za mir i stabilnost u regionu”.

Baša je naglasio da je to “najbolji put ne samo za Kosovo nego i za Srbiju, i sve zemlje regiona”.

“Da konačno za sobom ostavimo gorku prošlost i otvorimo put svestranoj ekonomskoj, političkoj i ostalim oblicima saradnje”.

Crnogorski šef diplomatije Milan Roćen je kazao da je pozicija Crne Gore o statusu Kosova “poznata” i da je saopštena svima u okruženju i relevantnim međunarodnim adresama.

“Od Crne Gore, nažalost, ne zavisi kakvo će biti finalno rješenje statusa Kosova”.


Roćen je istakao da je glavni cilj crnogorske vlasti da, prije svega, sačuva mir i stabilnost u Crnoj Gori.

“U Crnoj Gori složno žive i Srbi i Albanci i naš prvashodni cilj i zadatak je da očuvamo stabilnost, jer samo takva Crna Gora može biti dobar partner i Srbiji, i Kosovu, i regionu u cjelini i međunarodnoj zajednici”.

Ministar inostranih poslova Crne Gore je naveo da je Baša "razumio" tu poziciju Podgorice. Na današnjoj press konferenciji, novinarima nije dozvoljeno da postavljaju pitanja, što je izazvalo njihovo ogorčenje, posebno zbog nejasne pozicije Crne Gore čiji su zvaničnici, suprotno stavu EU-e i SAD više puta izjavili da se zalažu za nastavak pregovora o Kosovu.

Albanski šef diplomatije sastao se i sa crnogrskim premijerom Željkom Šturanovićem.

XS
SM
MD
LG