Linkovi

Del Ponte završila prvu rundu razgovora sa operativcima BIA i VBA


Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte završila prvu rundu razgovora sa operativcima BIA i VBA koji rade na sprovođenju plana saradnje s Hagom koji su bili zatvoreni za javnost.

Sastanak haške tužiteljke i šefova Bezbednosno-informativne agencije i Vojno-bezbednosne agencije Radeta Bulatovića i Svetka Kovača, kome je prisustvovao i koordinator Akcionog plana Vladimir Vukčević bio je posvećen predstavljanju dosadašnjih akcija Tima za sprovođenje akcionog plana za sradnju s Hagom i o najavama budućih akcija.

Učesnici sastanka saglasili su se da su dve poslednje akcije potrage za optuženicima od kojih je jedna rezultirala prebacivanjem generala Tolimira u Hag napredak u saradnji Srbije sa Haškim tribunalom, a beogradski elektronski mediji izveštavaju da je upravo za tu akciju Bezbednosno informativna agencija dobila pohvale Karle del Ponte. S druge strane, hapšenje generala Tolimira za glavnu tužiteljku Haškog suda bio je i pokazatelj ko su zaista najodgovorniji ljudi u Srbiji, koji mogu, kada hoće, da pronađu i uhapse haške begunce.

S obzirom da će Karla del Ponte procenu o saradnji Beograda sa Tribunalom doneti posle povratka iz Srbije, vlasti u Srbiji trude se da demonstriraju punu spremnost za ispunjavanje svojih međunarodno preuzetih obaveza. Tim povodom konstituisan je i Savet za nacionalnu bezbednost koji će imati važnu ulogu u saradnji Srbije sa Haškim sudom i kojim je predsedavao predsednik Srbije Boris Tadić, a prisustvovali premijer Vojislav Koštunica i ministri pravde, policije i odbrane, načelnik Generalštaba Vojske Srbije i direktori obaveštajnih službi.

I vicepremijer Božidar Đelić izjavio je da će Vlada nastaviti saradnju sa Haškim tribunalom kako bi se izvršile preuzete obaveze i ubrzalo približavanje Srbije Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG