Linkovi

Del Ponte posetu Beogradu započela razgovorom sa Vojislavom Koštunicom


Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte četvorodnevnu posetu Beogradu započela razgovorom sa premijerom Vojislavom Koštunicom, tužiocem za ratne žločine Vladimirom Vukčevićem, predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom Rasimom Ljajićem i šefom diplomatije Vukom Jeremićem.

Odmah na početku razgovora Karla del Ponte je, prema izveštajima beogradskih elektronskih medija, stavila do znanja svojim domaćinima da očekuje hapšenje i izručenje haškog begunca Rata Mladića.

Glavna haška tužiteljka poručila je premijeru Vojislavu Koštunici da je Tribunalu neophodna puna saradnja Srbije i što skorije izručenje preostalih optuženih, a premijer je, kaže se u saopštenju Vlade izdatom posle sastanka, izjavio da u Beogradu postoje politička volja i rešenost da se što pre u potpunosti završi saradnja sa tim sudom i da je to jedan od prioriteta rada Vlade.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić razgovarao je danas u Beogradu s glavnom tužiteljkom Haškog tribunala Karlom Del Ponte o saradnji Srbije s Tribunalom, saopštilo je večeras Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Tokom razgovora, Jeremić je istakao da je ispunjenje preostalih obaveza prema ovom tribunalu jedan od prioriteta nove Vlade Republike Srbije, s obzirom da je reč o najvažnijem preduslovu za nastavak procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji", navodi se u sapštenju.

Niko od učesnika razgovora nije davao izjave za javnost, a na pitanje o čemu su razgovarali Karla Del Ponte i specijalni tužilac Vladimir Vukčević, portparol Specijalnog tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić je rekao da je tužilac Vukčević izneo kakva je realnost i šta se može očekivati s obzirom da se jedan od optuženih Vlastimir Đorđević krije u Rusiji, a da Radovan Karadžić nije u Srbiji.

Posetu Karle del Ponte iskoristili su aktivisti nevladine organizacija Inicijativa mladih koji su iz Novog Sada, Beograda, Kragujevca i Niša u vreme sastanka premijera Koštunice sa Karlom del Ponte poslali na adrese Skupštine Srbije, predsednika Srbije, sekretara Vlade, Bezbednosno informativne agencije, Vojno-bezbednosne agencije i Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom poruku sa zahtevom da se što pre uhapse haški begunci.

XS
SM
MD
LG