Linkovi

Zdravko Tolimir se nije izjasnio o krivici, tvrdi da je uhapšen u Srbiji


Penzionisani general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir nije danas želeo da se pred Haškim tribunalom izjasni o krivici, tvrdeći da je uhapšen u Srbiji, čiji je državljanin, a zatim nezakonito prebačen u Republiku Srpsku.

Po pravilima Tribunala, Tolimir će pred sudiju ponovo biti izveden za mesec dana kako bi se izjasnio da li se oseća krivim po optužnici koja ga tereti za genocid i druge zločine nad Muslimanima u Srebrenici i Žepi za koje je optužen.

"Uhapšen sam u Srbiji, čiji sam državljanin, i prebačen sam u RS čiji nisam državljanin, bez moje volje i bez prava na advokata. Zatim sam odveden na lokaciju kod Bratunca, lokaciju skoro svih optužbi protiv mene, ne znam zašto. Nepotrebno sam odveden na lokaciju na kojoj nikad pre nisam bio", rekao je Tolimir.

Znatno mršaviji nego na fotografijama Haškog tribunala i promuklog glasa, Tolimir je sugerisao da mu vlasti Srbije time što su ga kao svog državljanina prebacile u Republiku Srpsku posle hapšenja, uskraćuju prava koja ima kao gradjanin Srbije. Napomenuo je i da su "sud i javnost obmanuti" zvaničnim saopštenjem da je on uhapšen u Republici Srpskoj.

Odbijajući da potvrdi svoj identitet, on je kazao: "Ja sebe ne negiram, negiraju me drugi". Napomenuo je i da ne zna zašto ga Tribunalu nije izručila Srbija, koja je imala nalog za njegovo hapšenje. "Moj identitet, moja prava i moja država su mi uskraćene", naglasio je Tolimir.

On je zatražio da okolnosti njegovog hapšenja i izručenja suprotnih pravilima suda utvrdi Tribunal u "vanparničnom postupku" pre njegovog idućeg pojavljivanja pred sudijom. Tolimir je kazao da je, po hapšenju u Srbiji, iz njemu nepoznatih razloga, prebačen u Bijeljinu, a zatim u okolinu Bratunca, gde je sniman u blizini vojnih i policijskih objekata. Zatim je, kako je rekao, preko Bijeljine prebačen u Banjaluku gde su mu zvaničnici Ministarstva pravde nudili pogodnosti za porodicu, ako prihvati da je državljanin Republike Srpske, što je on odbio. Rekavši da je iz Banjaluke predat snagama NATO i predstavniku Haškog tribunala na njemu nepoznatoj lokaciji, Tolimir je naznačio da ni u jednom trenutku nije imao pristup advokatu. Kazao je i da je "javno i tajno sniman" više od 50 sati i da ti snimci mogu potvrditi da govori istinu. Govoreći o svom zdravstvenom stanju, Tolimir je rekao da je ono loše, da je imao tri moždana udara, da mu je težina "u poslednje vreme" spala sa 84 na 58 kilograma.

Tužilac Piter Mekloski najavio je da će tražiti da sudjenje Tolimiru bude objedinjeno sa sudjenjem sedmorici drugih oficira VRS koje traje već šest meseci. Sudija Kimberli Prost , koja je u sudskom veću koje vodi proces sedmorici oficira VRS, prokomentarisala je da "sa interesovanjem" očekuje podnesak tužioca. Tokom prvog pojavljivanja pred Tribunalom, Tolimir je zastupao sam sebe, odbijajući advokata po službenoj dužnosti koga mu je imenovao sud.

Tolimir je tokom rata u BiH bio pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića. Optužen je za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubistva, progon i prisilno premeštanje Muslimana iz Srebrenice iz Žepe od jula do novembra 1995. Prvom pojavljivanju Tolimira u sudnici prisustvovala je i delegacija udruženja Majke Srebrenice.

XS
SM
MD
LG