Linkovi

Kroker: Prerano donositi sud o delotvornosti povećanja trupa u Iraku


Uprkos daljem nasilju u Iraku, ambasador Kroker kaže da je prerano donositi sud o delotvornosti povećanja američkih trupa u Iraku.

«Upravo i dalje dostižemo punu snagu sa dodatnim trupama koje stižu. Poslednje jedinice će kompletirati ovo povećanje ovog meseca. Prema tome, to je uistinu tek početak, u junu, kada ćemo raspolagati punim snagama. Takođe smo od početka govorili da će to biti teška borba, što je tačno. Ulazimo na područja na kojima ranije nismo bili i držimo ih. Očekuju nas dobri dani, dobre nedelje, ali i ne tako dobre nedelje. Moramo da budemo i dalje uporni i pokušamo da promenimo stvar na terenu.»

Ambasador Kroker je to rekao kao gost televizijskog programa FOKS. Gomilanje snaga treba u potpunosti da se završi narednih nedelja i administracija predsednika Buša planira da u septembru razmotri napredak u Iraku. Irački lideri kaži da će im biti potrebno vreme da pojačaju svoje oružane snage i preduzmu neke važne korake, pre nego što budu u stanju da efikasno preuzmu potpunu kontrolu nad bezbednosnim operacijama. Kao gost programa televizije ABC, tokom boravka u Sjedinjenim Državama, predsednik Džalal Talabani je rekao da će američke trupe u Iraku biti potrebne sve do kraja 2008. Ipak, on predviđa da će njegova vlada mnogo ranije početi da ispoljava znake napretka u pogledu bezbednosti i političkih problema.

«Posvećeni smo ispunjenju ciljeva, koje mislim da možemo da dostignemo, narednih nedelja i meseci, da bismo ubedili javnost u Sjedinjenim Državama da američko žrtvovanje nije uzaludno.»

Američki Kongres je nedavno odobrio nova sredstva za ratne operacije u Iraku i Avganistanu. Taj zakonski predlog je bio oslobođen svih vremenskih odrednica za povlačenje iz Iraka koje su navele predsednika Buša da stavi veto na prethodni predlog, prošlog meseca. Ipak, i ovaj predlog sarrži određene ciljeve, ili pragove, koje treba da dostigne iračka vlada. Jedan od najoštrijih kritičara američkih operacija u Iraku, demokratski kongresmen Džon Murta, kaže da je već umoran od neispunjenih obećanja iračkih lidera.

«Oni nastavljaju da pronalaze opravdanja za nedostatak napretka i apsolutno sam ubeđen da gomilanje trupa u ovom trenutku ne donosi rezultate. Američka javnost hoće da trupe odu iz Iraka. Proizvodnja nafte je ispod preratnog nivoa, proizvodnja električne energije ispod nivoa pre rata, a nezaposlenost u nekim delovima zemlje iznosi 60 odsto – hoću da kažem da ne postoji način da se ostvari uspeh.»

Na pitanje da li će Sjedinjene Države snositi delimičnu odgovornost za krvoproliće u Iraku u slučaju prevremenog povlačenja američkih trupa, Murta je uzvratio da je krvroproliće sada u toku.

XS
SM
MD
LG