Linkovi

Hag: Tolimir o krivici, Šešelj u sudnici, rasprava o Ljimaju


Iduće nedelje pred Haškim tribunalom, uz nastavak četiri suđenja, o krivici će se izjasniti general Zdravko Tolimir, pred sudije će biti izveden Vojislav Šešelj, a zakazana je i rasprava o žalbi na oslobađajuću predsudu Fatmiru Ljimaju.

General Tolimir, koga su uhapsile i Tribunalu izručile vlasti RS, sutra popodne će se prvi put pojaviti pred sudijom i izjaviti da li se oseća krivim po sedam tačka otpužnice koja ga tereti za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubistva, progon i prisilno premeštanje muslimanskog stanovništva Srebrenice u julu 1995. Tolimir je tokom rata u BiH bio pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića i važio je za njegovog najbližeg saradnika.

U utorak, 5. juna, biće održana statusna konferencija u postupku protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, optuženog za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93.

Pretprocesni sudija Žan-Klod Antoneti sa odbranom i optužnbom će razmotriti napredak u pripremama za suđenje. Od utorka do petka trajaće rasprava o žalbi koju je Tužilaštvo uložilo na oslobađajuću presudu koju je prvostepeno sudsko veće izreklo jednom od bivših vođa OVK Fatmiru Ljimaju i njemu potčinjenom Isaku Muslijuu.

Ljimaj i Musliju su 30. novembra 2005. oslobođeni krivice za zločine nad Srbima i Albancima u logoru OVK Lapušnik, nedaleko od Prištine, 1998. godine. Trećeoptuženom Haradinu Baljaju, sudsko veće je izreklo kaznu od 13 godina zatvora zbog streljanja zarobljenika iz logora Lapušnik. Sledeće sedmice u sudnicama u Hagu biće nastavljeni i procesi protiv Ramuša Haradinaja, Dragomira Miloševića, Ljubeta Boškovskog i Jadranku Prliću.

XS
SM
MD
LG