Linkovi

Karla del Ponte u četvorodnevnoj radnoj poseti Beogradu


Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte stiže u radnu posetu Beogradu tokom koje će sa državnim vrhom Srbije razmotriti napredak u saradnji.

Kako je najavila njena predstavnica Olga Kavran, Del Ponteova će se tokom četvorodnevnog boravka u Beogradu sastati s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Vojislavom Koštunicom, "kao i mnogim drugim članovima Vlade i predstavnicima službi koje se na opertivnom nivou bave pitanjima saradnje sa Tribunalom".

Po rečima Kavranove, glavna tužiteljka "pozdravlja izrečenu spremnost vlasti u Srbiji da učine sve sto je u njihovoj moći da ispune svoje međunarodne obaveze, kako bi Srbija krenula napred". Ona je izrazila nadu da će "njena poseta Beogradu biti svrsishodna i da će pokazati da je ova izrečena spremnost potvrđena konkretnim potezima i rezultatima".

"Tužilaštvo je spremno da sarađuje sa novoizabranom Vladom u njenim naporima da ostvari punu saradnju sa Tribunalom, koja uključuje i hapsenje i prebacivanje Ratka Mladića, Radovana Karadzića i ostalih begunaca", naznačila je predstavnica Del Ponteove.

Upitana o najavama EU da će uskoro obnoviti pregovore o pridruživanju sa Srbijom, ona je odgovorila da će Del Ponteova procenu o saradnji Beograda sa Tribunalom doneti posle povratka iz Srbije. Komesar za proširenje EU Oli Ren izjavio je da će termin obnove pregovora odrediti pošto ga Del Ponteova obavesti o nivou saradnje Srbije. Del Ponteova je prošle nedelje pozdravila hapšenje generala u penziji Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira i izrazila nadu da će uskoro biti uhapšena i još dvojica uhapšenih za genocid u Srebrenici - bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić i komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić.

Glavna tužiteljka insistira i da vlasti Srbije učine sve što mogu da uhapse Gorana Hadžića, Stojana Župljanina i Vlastimira Djorđevića, za koga i sama veruje da se skriva u Rusiji. Posle posete Beogradu, Del Ponteova će sredinom juna poslednjih put Savetu bezbednosti UN podneti izveštaj o radu Tužilaštva, budući da u septembru odlazi sa dužnosti posle isteka drugog četvorogodišnjeg mandata.

XS
SM
MD
LG