Linkovi

Osujećena teroristička zavera na aerodromu Džon F. Kenedi


Američki funkcioneri u Njuorku su saopštili da su osujetili zaveru da se postave bombe u rezervoare goriva i cevi za dostavu goriva njujorškom medjunarodnom aerodromu Džon Ficdžerald Kenedi. Jedan funkcioner je to nazvao ”najstrašnijom zamislivom zaverom.“

Državne i federalne vlasti u Njujorku saopštile su da su u subotu uhapsile troje ljudi i da tragaju za četvrtom osobom u vezi sa planom da se upotrebi eksploziv za dizanje u vazduh rezervoara goriva i cevi za njegovu dostavu na aerodromu Džon Ficdžerald Kenedi. Američki federalni tužilac Rozalin Moskof je rekla novinarima da gorivo u te cevi stiže iz velikog objekta za snabdevanje gorivom u susednom Nju Džerziju koji takodje sanbdeva druge obližnje aerodrome.

”Da je ovaj plan uspeo razorni efekat bi bio nezamislivo veliki.“

Federalne vlasti saopštile su da su podigle optužnicu protiv te grupe nakon istrage koja je počela januara 2006. godine. Funkcioneri navode da su uhapsili bivšeg službenika tog aerodroma Rasela Defreitasa u Njujorku. On je Amerikanac, poreklom iz Gvajane. Dvojica osumnjičenih su uhapšena na Trinidadu. Jedan od njih, Abdul Kadir, je kako se navodi, bivši član parlamenta i bivši lokalni gradonačelnik u Gvajani. Funkcioneri navode da je četvrta osoba još uvek na slobodi i da je, kako se veruje, takodje na Trinidadu. Američki federalni tužilac Moskof kaže da ovaj slučaj pruža sliku o tome kako se takve vrste zavera razvijaju.

”Ove zavere imaju medjunarodnu prirodu - tako se ova proširila iz Sjedinjenih Država, od Bruklina preko Kvinsa i aerodroma Džon F. Kenedi do Gvajane i Trinidada.“

Funkcioneri kažu da ova zavera nikada nije odmakla dalje od faze planiranja i da nije predstavljala neposrednu pretnju avionskim putnicima.

XS
SM
MD
LG