Linkovi

Gejts: Turska se uistinu brine zbog terorizma na svojoj teritoriji


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts upozorio je Tursku da ne upućuje trupe u severni Irak radi hvatanja kurdskih pobunjenika optuženih za izvođenje terorističkih napada u Turskoj. Gejts je to izjavio posle upozorenja turske vojske da će Ankara da uzvrati «na najvišem nivou» ako se takvi napadi nastave.

U razgovoru sa novinarima u Singapuru, gde prisustvuje konferenciji o bezbednosti u Aziji, Robert Gejts je rekao da razume turske strepnje zbog prekograničnih napada kurdskih pobunjenika, ali je upozorio Tursku da ne preduzima jednostranu akciju preko granice sa Irakom, ističući da Vašington želi da sarađuje sa Turskom kako bi joj pomogao da uspostavi kontrolu nad problemom terorizma na turskom tlu.

«Turska se uistinu brine zbog kurdskog terorizma na svojoj teritoriji. Prema tome, čovek može da razume njenu nervozu i nezadovoljstvo zbog toga. Svake godine pogine nekoliko stotina Turaka. Mi ćemo sarađivati sa Turskom kako bismo im pomogli da uspostave kontrolu nad tim problemom na turskoj teritoriji. Naš stav je da bismo hteli da nastavimo da sarađujemo na tom problemu sa njima kako bismo zaštitili Tursku i nadamo se da neće biti jednostrane vojne akcije preko granice sa Irakom.»

Zategnutost se povećava zbog optužbi da pobunjenici iz Kurdistanske radničke partije, nalaze utočište na područjima na severu Iraka koja kontrolišu Kurdi. Turska vojska je stacionirala kontingent od nekoliko hiljada vojnika u planinskoj graničnoj oblasti kako bi pratila aktivnosti turskih kurdskih pobunjenika koji su smešteni u bazama u toj oblasti. Komandant turske vojske je izjavio u četvrtak da je vojska spremna i čeka naređenje za prekograničnu ofanzivu. U Irbilu je juče, irački premijer Nuri Al Maliki upozorio Tursku da ne preduzima prekogranične napde, istakavši da neće dozvoliti da irački, uglavnom mirni kurdski region postane bojno polje. Turska optužuje iračke Kurde, koji su se nekada borili zajedno sa turskim vojnicima protiv Kurdistanske radničke partije u Iraku, da podržavaju separatističke pobunjenike. Turska je takođe zabrinuta da bi rat u Iraku mogao da vodi dezintegraciji zemlje i stvaranju kurdske države na severu.

XS
SM
MD
LG