Linkovi

Nova studija privukla pažnju miliona dijabetičara širom sveta


Prenosimo detalje o studiji koja je povezala popularne lekove za kontrolu insulina sa alarmantno visokim brojem srčanih napada i smrti.

Vesti ne mogu da budu dobre za 180 miliona ljudi širom sveta koji imaju dijabetes. Lek je najprodavaniji oralni tretman za dijabetes tipa 2. On se prodaje širom sveta pod nazivima Avandija, Glimid i Rizalt. Avandija se najčešće koristila za kontrolu nivoa šećera u krvi kada panreas ne proizvodi dovoljno insulina. Medjutim, lek koji bi mogao da bude dobar za kontrolu dijabetesa izazvao je brojne kritike zbog svog efekta na srce. Analiza 42 klinička testa u kojima je 27 hiljada pacijenata uzimalo Avandiju, pokazalo je dramatične rezultate. Dijabetičari tipa 2 u studiji imali su 43 odsto veći rizik od dobijanja srčanog napada – i 64 odsto više šansi od smrti zbog srčanog udara – od onih koji nisu uzimali lek. Doktor Stiven Nisen sa Klivlendske klinike je autor izveštaja. On kaže da su pacijenti počeli da dobijaju srčane probleme u prvih šest meseci uzimanja leka.

«To je alarmantno. Potrebno je da bude potvrdjeno sa drugim analizama , ali ako se podaci podudare, a verujem da hoće, to predstavlja veliku zabrinutost za javno zdravlje».

Izveštaj je objavljen u prestižnom časopisu Nju Ingland Džurnal of Medisin. Urednici časopisa nazvali su odobrenje Avandije, od strane američke Uprave za hranu i lekove i njegovu prodaju od strane proizvodjača Glekso Smit Klajna «najveći neuspehom upotrebe leka i procesa za njegovo odobrenje u Sjedinjenim Državama». Doktor Dejvid Nejtan iz Masačusetske opšte bolnice u Bostonu veruje da bi pažljivijim preispitivanjem možda mogli da se izbegnu ti problemi.

«I Uprava za hranu i lekove i proizvodjači lekova najverovatnije su imali te podatkena raspolaganju. Zašto ih nisu razmatrali na način na koji su to doktor Nisen i njegove kolege učinile»?

Podaci iz studije predstavljeni su Upravi za hranu i lekove skoro pre godinu dana. Doktor Robert Mejer iz Uprave objašnjava zašto vlada nije preduzela dalje akcije u vezi sa lekom.

«Želeli smo da budemo aktivni u vezi sa bezbednošću, ali takodje nismo želeli da nepotrebno ometemo negu stotina hiljada ili miliona dijabetičara».

Proizvodjač leka obelodanio je i druge probleme povezane sa Avandijom. On može da podstakne stvaranje dodatnih telesnih tečnosti što dovodi do oticanja i povećanja težine. On povećava nivo lošeg - LDL holesterola za 18 odsto. Visoki holesterol prvi doprinosi srčanim oboljenjima. Glakso Smit Klajn stoji iza svog leka. U medjuvremenu, zakazano je saslušanje u Kongresu kako bi se istražio proces kojim je odobrena Avandija i da li je korišćenje tog leka za dijabetes tipa 2, vredno rizika.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG