Linkovi

SAD: 25% zaposlenih u privatnom sektoru nema plaćeni odmor


Za većinu ljudi prva asocijacija na leto je odlazak na odmor, ali to ne važi za sve. Naime, milioni Amerikanaca nemaju plaćen odmor, tako da odlazak na letovanje za njih predstavlja posebno finansijsko opterećenje.

Letnja sezona je stigla i uskoro će milioni Amerikanaca pobeći od posla da bi se relaksirali na plaži, obišli turističku atrakciju kao što je Grand kanjon, ili proveli vreme sa porodicom u nekom zabavnom parku. Medjutim, oni koji dobjaju platu dok su na odmoru treba da se smatraju srećnim, pokazuju podaci iz novog izveštaja Centra za ekonomsku politiku i istraživanja.

Ta grupa je ustanovila da su SAD jedina razvijena zemlja koja svojim radnicima ne garantuje plaćeni odmor. Zbog toga, 25% zaposlenih u privatnom sektoru nema plaćeni odmor, niti plaćeno odsustvo u vreme praznika. Uporedite to sa Francuskom ili Finskom, recimo, gde radnici dobijaju 30 dana plaćenog odustva. Širom Evrope, kao i u Australiji i Novom Zelandu, poslodavci su zakonom obavezni da svake godine obezbede barem 20 dana plaćenog odmora svojim radnicima.

U Kanadi i Japanu, u pitanju je 10 dana. U SAD, prosečan radnik u privatnom sektoru ima samo 9 plaćenih dana odmora i šest plaćenih prazničnih dana. Najmanje šanse za plaćeni odmor imaju zaposleni koji ne rade puno radno vreme kao i oni sa niskim primanjima ili zaposleni u malim preduzećima.

XS
SM
MD
LG