Linkovi

Podgorica: Da li je u akciji ‘Orlov let’ bilo policijske torture i primene sile?


Dilema da li je u septembarskoj akciji ‘Orlov let’ u kojoj je grupa Albanaca optužena za pripremanje terorističkih akcija u Crnoj Gori bilo policijske torture i primjene sile, ponovo je predmet pažnje crnogorske javnosti.

Podgorički osnovni državni tužilac je saopštio da je u toku operativna djelatnost policijskih službenika u pretkrivičnom postupku radi prikupljanja podataka u vezi sa krivičnim prijavama za iznuđivanje dokaza, zlstavljanje i mučenja sedmorice osoba pritvorenih u akciji Orlov let.

Osnovni državni tužilac to je saopštio u dopisu upućenom skupštinskom Odboru za ljudska prava i slobode. Odbor bi u ponedjeljak trebalo da razmatra predlog za organizovanje kontrolnog saslušanja zbog navodnog kršenja ljudskih prava u akciji Orlov let.

Osnovni državni tužilac Veselin Vučković saopštio je da je formiran predmet prema krivičnim prijavama Antona Siništaja, Viktora Siništaja, Nikole Ljekočevića, Đona Dedvukaja, Roka Dedvukaja, Kolje Dedvukaja i Pjetra Dedvukaja.

Oni su podnijeli krivične prijave protiv nepoznatih izvršilaca zbog krivičnih djela iznuđivanje dokaza, zlostavljanja i mučenja.

" U prijavama se tvrdi da su policijski službenici u periodu od 9. do 11. septembra 2006. godine, kao i 15. septembra, prilikom saslušanja u Višem sudu, protiv njih upotrebljavali silu i vrijeđali ih, nanoseći im tjelesne povrede", saopštio je Osnovni državni tužilac.

Navodi se da se radi provjere prijava, utvrđivanja identiteta mogućih izvršilaca prijavljenih krivičnih djela i donošenja odluke po prijavama, tokom pretkrivičnog postupka, preduzimaju operativne istražne radnje.

XS
SM
MD
LG