Linkovi

Kejsi: Hapšenje rezultat saradnje vlasti Republike Srpske i Srbije


SAD su pozvale vlasti Srbije i Republike Srpske da posle hvatanja jednog od najtraženijih haških begunaca Zdravka Tolimira uhapse i petoricu preostalih optuženika, u prvom redu bivše lidere bosanskih Srba Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Zvaničnici u Vašingtonu pozdravili su hapšenje bivšeg generala vojske RS Zdravka Tolimira u zajedničkoj akciji vlasti RS i MUP-a Srbije. Medjutim, američke diplomate navode da se neće staviti tačka na ratne zločine 1990-ih, niti će se u potpunosti normalizovati politički odnosi u regionu sve dok preostali haški begunci, a posebno Karadžić i Mladić, ne budu uhapšeni i izručeni Haškom tribunalu.

Na brifingu u Stejt Departmentu, portparol Tom Kejsi pridružio se zvaničnicima EU pozdravljajući hapšenje Zdravka Tolimira iako je naglasio da je potrebno da vlasti Srbije i RS učine još više.

“To hapšenje je, koliko znamo, rezultat saradnje vlasti Republike Srpske i Srbije, i svakako je dobrodošao i pozitivan razvoj. Kao što znate, postoji još pet osoba protiv kojih je Haški tribunal podigao optužnice, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, koji su još na slobodi, a mi bismo želeli da oni i preostali begunci budu predati tribunalu.”

Američki zvaničnici veruju da se Karadžić i Mladić kriju u Srbiji ili na području Republike Srpske, te da im u skrivanju možda pomažu lokalne vlasti. Portparol Državnog sekretarijata Tom Kejsi smatra da preostali begunci moraju da budu locirani, uhapšeni i izručeni sudu u Holandiji kako bi se očuvao kredibilitet vlasti u Beogradu i Banja Luci, koje obećavaju da će u potpunosti saradjivati sa Haškim tribunalom. On je naveo da je prošlo više od jedne decenije od balkanskih ratova i da dva najveća ratna zločinca moraju da se suoče sa pravdom i polože račune za svoja dela, kako bi došlo do istinskog razrešenja sukoba na Balkanu.

Predstavnici SAD i EU u više navrata su isticali da je pitanje odbeglih ratnih zločinaca prepreka uspostavljanju bližih veza Srbije i BiH sa EU i NATO. Isto pitanje je prošle nedelje pokrenuto u neuspešnoj rundi razgovora predstavnika RS i Federacije BiH u Vašingtonu o reformi centralne vlade u Sarajevu, uključujući objedinjavanje entitetskih policija.

XS
SM
MD
LG