Linkovi

Evropska unija pozdravila hapšenje Zdravka Tolimira


Predsedavajuća EU, Nemačka pozdravila je danas hapšenje haškog optuženika, generala Zdravka Tolimira i pozvala BiH i Srbiju da učine sve što mogu kako bi bilo uhapšeno preostalih pet haških begunaca.

"Predsedavajuća EU posebno pozdravlja saradnju bezbednosnih vlasti BiH i Srbije koja je dovela do ovog hapšenja. Dve zemlje su time ponovo pokazale spremnost na saradnju s Haškim tribunalom", ističe se u saopštenju.

Predsedavajuća EU je pozvala "Srbiju i BiH da učine sve što je u njihovoj moći da uhapse" i preostalih pet haških optuženika među kojima su Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

Iz Brisela i Strazbura i danas stižu reakcije na hapšenje penzionisanog generala VRS, Zdravka Tolimira. Oglasili su se tako visoki predstavnik EU, Havijer Solana i generalni sekretar Veća Evrope, Teri Dejvis. Hapšenje Tolimira se tumači kao dobra vijest za Srbiju i korak bliže odluci Evropske komisije ka odmrzavanju pregovora sa Beogradom.

Iz kabineta visokog predstavnika EU, Havijera Solane su danas pozdravili hapšenje Zdravka Tolimira, kao jednog od prestale šestorice haških begunaca. Solana je primetio da je reč o prvom hapšenju po haškim optužnicama koje je izvela policija u Republici Srpskoj. S tim u vezi, on poziva nadležne vlasti da učine sve kako bi se preostali optuženi za ratne zločine, pre svih Radovan Karadžić i Ratko Mladić uskoro našli pred licem pravde. On podseća da je saradnja sa Haškim sudom obaveza koja se ne može zaobići, u čemu Unija i njene vojne snage u zemlji pružaju punu podršku.

Generalni sekretar Saveta Evrope, Teri Dejvis čestita vlastima BiH na hapšenju Zdravka Tolimira, što daje nadu porodicama žrtava Srebrenice da će pravda konačno stići počinitelje tih monstruoznih zločina. Naglašavajući činjenicu da su vlasti Srbije saradjivale u ovom hapšenju, generalni sekretar Saveta ih poziva da osnaže napore na hapšenju preostalih begunaca, posebno nekadašnjih Tolimirovih nalogodavaca, Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Saradnja sa Haškim sudom je obaveza koju je Beograd u potpunosti preuzeo kada se 2003. godine pridružio Savetu Evrope, podseća generalni sekretar ove organizacije.

XS
SM
MD
LG