Linkovi

Penzionisani general VRS Zdravko Tolimir u pritvoru Haškog tribunala


Penzionisani general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir, koga je Haški tribunal optužio za genocid u Srebrenici, stigao je danas popodne u sudski pritvor u Sheveningenu, potvrđeno je u Hagu.

"General Tolimir je u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala", rekao je portparol suda Refik Hodžić, pošto su oko 15.40 dva kombija sa zatamnjenim staklima viđena kako ulaze u krug pritvora.

Izjašnjavanje o krivici penzionisanog generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira, optuženog za genocid u Srebrenici, zakazano je pred Haškim tribunalom za ponedeljak, 4. jun, saopštio je popodne sud u Hagu.

Na suđenju oficirima Vojske Republike Srpske optuženima za genocid u Srebrenici, optužba je danas prikazala dokument u kojem general Zdravko Tolimir, krajem jula 1995, zagovara ubijanje muslimanskih izbeglica iz Žepe.

General Tolimir, tadašnji pomoćnik komandanta VRS Ratka Mladića za obaveštajno-bezbednosne poslove, uhapšen je juče u Republici Srpskoj kraj granice sa Srbijom i popodne bi trebalo da stige u pritvor Haškog tribunala. Tribunal je Tolimira optužio za genocid nad srebreničkim Muslimanima i druge zločine u toj enklavi i Žepi.

Tokom dodatnog ispitivanja svedoka Manojla Milovanovića, tadašnjeg načelnika Glavnog štaba VRS, tužilac Piter Mekloski predočio je dokument sa Tolimirovim potpisom u kojem on generalu Mladiću preporučuje "uništavanje" muslimanskih izbeglica i upotrebu "hemijskih sredstava" tokom ofanzive VRS na Žepu. Tu preporuku Tolimir je, prema optužbi, uputio optuženom generalu Radivoju Miletiću, takođe Mladićevom pomoćniku, čija je dužnost bila da je prenese Mladiću.

"Mišljenja smo da bi se Muslimani ranije predali ako se unište izbeglice", citirao je tužilac Tolimirovu preporuku, postavljajući svedoku Milovanoviću pitanje da li je zagovaranje ubijanja izbeglica zakonito.

"Ne znam šta je Tolimir mislio kad je ovo napisao...To, naravno, nije dozvoljeno...Ni kada se vojska umeša među izbeglice, na njih se ne sme otvarati vatra, ako ta vojska ne dejstvuje. Muslimani jesu često koristili civile kao štit", odgovorio je general Milovanović.

Tužilac Mekloski pitao je svedoka i o delu dokumenta u kojem se general Tolimir zalaže za upotrebu "hemijskih sredstava" u napadu na Žepu. Objašnjavajući da se to verovatno odnosilo na suzavac ili zagušljivac, Milonovanović je naglasio da "Tolimir nije smeo izdati ovakvo naređenje". Zastupnik optužbe precizirao je da ni on ne tvrdi da je general Tolimir pod "hemijskim sredstvima" podrazumevao nešto drugo osim suzavca ili sličnih gasova.

Za genocid u Srebrenici optuženi su Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Vinko Pandurević i Ljubomir Borovčanin, a za zločine protiv čovečnosti Radivoj Miletić i Milan Gvero.

XS
SM
MD
LG