Linkovi

Vučinić: Priprema zakona o odbrani i vojsci u finalnoj fazi


Crnogorski ministar odbrane Boro Vučinić kazao je danas da je najvažniji vojni dokument – strategija odbrane upućena Vladi na razmatranje i pozvao mlade ljude da se prijave u Vojsku, jer postoji deficit kadra.

Vučinić je na konferenciji za novinare kazao da je priprema zakona o odbrani i vojsci u finalnoj fazi. On je rekao da usvajanje najvažnijih vojnih dokumenata ne može da čeka donošenje novog ustava i da ih zbog dimanike procesa reformi sistema odbrane treba donijeti što prije..

„Strategija odbrae je već upućena Vladi i očekujem da će ona naredne sedmice raspravljati o njoj, a nakon toga očekujem da će se na dnevnom redu Vlade naći i ostali vojni dokumenti, s obzirom da su gotovo u cjelosti završeni“.

Vučinić je istakao da će strategija odbrane, kao bazični dokument, i zakoni o vojsci i odbrani biti usklađeni sa NATO standardima.

Kao novine u vojnim dokumentima, on je izdvojio da će se odbrana definisati kao osnovna državna funkcija, biće ustanovljena profesionalna vojska, dok će Generalštab biti sastavni dio Ministarstva odbrane.

Vučinić je kazao da je jedan od prioriteta u narednom periodu i poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u Vojsci, povećanjem zarada i rješavanje stambenih pitanja.

„Apelujem i pozivam mlade da se prijave u Vojsku Crne Gore, jer sada osjećamo deficit kadrova, ali se nadamo da će vojni poziv ubuduće biti sve interesantniji za mlade ljude“.

Vučinić je ponovio da ulazak u NATO donosi niz povoljnosti Crnoj Gori i da je to njen strateški cilj, kao i da se pristupanjem Alijansi ne gubi državni suverenitet.

Ministar odbrane je istakao da je ulazak u NATO, u dobroj mjeri, kompatibilan i sa opredeljenjem Crne Gore da bude dio Evropske unije.

„I jedan i drugi proces, u suštini, vode izgradnji demokratskog i stabilnog društva kakvom Crna Gora teži".

Po riječima Vučinića, članstvo u PzM i NATO donosi niz benefita na bezbjednosnom, političkom i ekonomskom planu. On je naveo da je ulazak u NATO značajan zbog stabilnosti koja je povezana sa inostranim ulaganjima, jer strani investitori neće da ulažu u rizične zemlje.

Govoreći o sporazumu SOFA sa Sjedinjenim Američkim Državama, Vučinić je rekao da su potpisivanjem tog dokumenta stvoreni uslovi za kvalitetnu saradnju sa najvažnijim strateškim partnerom Crne Gore.

Vučinić je naveo da je sporazum „Član 98“ zaseban dokument, koji omogućava korišćenje raznih programa pomoći od SAD.

XS
SM
MD
LG