Linkovi

Turska vojska uputila dodatna pojačanja na granici s Irakom


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_turkey_soldiers_military_1jun07_eng_195.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>Turske trupe su u četvrtak uveče na jugoistoku zemlje ubile dva kurdska pobunjenika, čime je ukupan broj ubijenih gerilaca u ovonedeljnim sukobima dostigao 16 lica, saopštila je kancelarija guvernera.

Sukob, koji je izbio blizu grada Tundželi, samo je jedan od nekoliko napada koji je turska vojska pokrenula protiv separatističkih pobunjenika koji prelaze iz severnog Iraka u Tursku i napadaju odredjene ciljeve.

Turska vojska je uputila pojačanja na granici s Irakom, saopštivši da je u pitanju rutinsko ojačavanje granice kako bi se sprečili ulasci kurdskih pobunjenika na njenu teritoriju. To pitanje je, medjutim, deo debate da li turska vojska treba da pokrene prekograničnu operaciju u gonjenju kurdskih pobunjenika stacioniranih u Iraku.

General Jašar Bujukanit je izjavio novinarima da je njegova vojska spremna da napadne kurdske gerilce u prekograničnoj ofanzivi i da čeka da vlada odobri taj nepad, što bi, medjutim, ugrozilo odnose Turske i SAD. Turska je pre deset godina izvela najveću vojnu akciju u Iraku u proterivanju pripadnika zabranjene Kurdistanske radničke partije.

Amerika se protivi turskoj vojnoj intervenciji u severnom delu Iraka, u strahu da bi to moglo da destabilizuje najmirniji deo ratom zahvaćene zemlje. U borbama za autonomiju koje je PKK počeo 1984. godine dosad je stradalo više od 30 vojnika, gerilaca i civila.

XS
SM
MD
LG