Linkovi

Ren i Merkelova: Nastavak pregovora sa Srbijom već tokom juna


Komesar Evropske unije za proširenje Oli Ren izjavio je danas da Evropska komisija sa Srbijom može da nastavi pregovore o asocijaciji i prudruživanju, ali da će konačan datum moći da bude odredjen posle posete glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte Beogradu naredne sedmice.

"Na osnovu veoma pažljive i obuhvatne procene Komisija može da obnovi pregovore o stabilizaciji i pridruživanju. Datum za prvu rundu moći ćemo da odredimo po povratku Karle del Ponte iz Beograda i u svetlu nalaza njene posete", rekao je Ren novinarima u Berlinu.

Komesar za proširenje EU je učestvovao u razgovorima koje su danas vodili savezna kancelarka Angela Merkel i predsednik Srbije Boris Tadić. Ren je izrazio uverenje da će "srpska vlada nastojati da maksimalno iskoristi ovu posetu i nastaviti da ostvaruje bitan napredak u ostvarivanju pune saradnje sa Haškim tribunalom".

"Kada budu otpočeli, biće neophodno nekoliko meseci da privedemo pregovore kraju. Naglašavam da je nužan uslov za okončanje pregovora puna saradnja sa Haškim tribunalom koja bi trebalo da dovede do izručenja i hapšenja Ratka Mladića i drugih optuženih", izričito je rekao Ren.

Na pitanje novinara da li očekuje da će prva runda obnovljenih pregovora o stabilizaciji i asocijaciji početi već tokom juna, Ren je rekao da očekuje da će se prva runda pregovora sa Srbijom "svakako održati već u junu" .

Angela Merkel: Podrška evropskom putu Srbije

Nemačka kancelarka Angela Merkel koja je do 1. jula i predsedavajuća Evropske unije, najavila je danas da će Berlin i Brisel nastaviti da podržavaju Srbiju na njenom putu u evropske integracije, bez obzira na razlike u stavovima o budućem statusu Kosova. Istovremeno je kancelarka odbacila mogućnost da se Srbiji ponudi ubrzana procedura za ulazak u EU ukoliko bi se Beograd zauzvrat odrekao sadašnjeg stava da je neprihvatljiva nezavisnost Kosova. Angela Merkel je ocenila da je "zamislivo da pregovori o stabilizaciji i asocijaciji sa EU budu obnovljeni već tokom juna".

Kancelarka je ocenila da Kosovo ostaje tema koja "nije laka" i ponovila da EU i dalje zastupa stav da u Ujedinjenim nacijama treba da bude usvojena rezolucija na osnovu plana Martija Ahtisarija.

"Razlike u stavovima o Kosovu nas ne sprečavaju da i dalje podržavamo put Srbije u EU", istakla je kancelarka.

Na pitanje da komentariše više puta iznete američke predloge da bi EU trebalo po ubrzanoj proceduri da omogući članstvo u EU, ako bi se Beograd za uzvrat odrekao Kosova, kancelarka ih je nazvala neprihvatljivim.

"Ne bi nikako vodilo stabilnosti u regionu ako bi Srbija odjednom na putu u EU pretekla Hrvatsku, niti bi to uticalo da se približe sada različita mišljenja o Kosovu. Naravno da je za Srbiju nužna evropska perspektiva, ali ovakvu trampu smatram neprihvatljivom", rekla je kancelarka Merkel.

Predsednik Tadić je ponovio stav Srbije da je "nezavisnost Kosova neprihvatljiva" i izrazio uverenje da još "ima prostora da se postigne medjusobno prihvatljivo rešenje". Tadić je rekao da "Srbija ima kapaciteta da u tim razgovorima učestvuje i demokratsku nameru da se postigne kompromisno rešenje prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu".

Naveo je da je u Berlin došao da "ubedi evropske prijatelje Srbije da što pre treba obnoviti pregovore o asocijaciji i stabilizaciji", jer je Srbija "pružila dovoljno dokaza da je spremna na punu saradnju sa Haškim tribunalom." Predsednik Srbije je kazao da je to što je Srbija trenutno jedina zemlja u regionu koja ne pregovara sa EU ne samo "štetno po Srbiju i njene gradjane, već i kontraproduktivno kada je reč o interesima EU".

XS
SM
MD
LG