Linkovi

Na granici Srbije i BiH uhapšen haški optuženik Zdravko Tolimir


Haški optuženik Zdravko Tolimir uhapšen je u akciji koju su na granici Srbije i Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, izveli organi Republike Srpske i Srbije.

Haški Tribunal optužio je Zdravka Tolimira, generala Vojske Republike Srpske u penziji, u februaru 2005. godine, zajedno sa generalom Milanom Gverom i Radivoje Miletićem za zločine nad Muslimanima u Srebrenici i Žepi 1995. godine.

General Zdravko Tolimir u vreme rata bio je načelnik Generalštaba Vojske RS za bezbednost i jedan od najbližih saradnika tadašnjeg komandanta Glavnog štaba VRS Ratka Mladića, koga je Haški tribunal takodje optužio za ratne zločine počinjene tokom rata u BiH.

Del Ponte zadovoljna, očekuje hapšenje Mladića

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte pozdravlja hapšenje bivšeg generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira i nada se da će uskoro biti uhapšeni i Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

"Mi pozdravljamo hapšenje generala Tolimira koji je veoma visoko rangiran oficir VRS i smatra se odgovornim za genocid i druge zločine u Srebrenici i okolini. Nadamo se da će u najskorije vreme biti uhapšena i preostala dvojica optuženih za genocid u Srebrenici - Ratko Mladić i Radovan Karadžić", rekla je za Glas Amerike predstavnica Del Ponteove Olga Kavran.

Ona je napomenula da je premijer RS Milorad Dodik u četvrtak kasno popodne obavestio Del Ponteovu da je Tolimir uhapšen. "Tužilaštvo trenutno radi na organizovanju Tolimirovog prebacivanja u Hag", napomenula je predstavnica glavne tužiteljke, dodajući da još ne može reći kada će se to dogoditi.

Portparol Haškog tribunala Refik Hodžić prethodno je za Glas Amerike izjavio da su vlasti RS obavestili sud i da Tolimir "ima zdravstvenih problema" Očekujemno dodatne podatke o tome, odnosno da li ti problemi mogu uticati na njegovo prebacivanje u Hag - da li će se to dogoditi večeras ili sutra", rekao je Hodžić.

Tolimir je tokom rata u BiH bio pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića. Važio je za Mladićevog najbližeg saradnika, tokom i posle rata. Pred Tribunalom je, inače, u toku sudjenje sedmorici oficira VRS sa kojima je Tolimir prvobitno optužen za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubistva, progon i prisilno premeštanje muslimanskog stanovništva Srebrenice u julu 1995.

U Hagu je danas inače potvrdjeno da će Del Ponteova 4. juna otputovati u Beograd na razgovore sa vrhom Srbije o saradnji koja je hapšenjem Tolimira nesumnnjivo znatno unapredjena.

Ren: Važan prvi korak

Evropski komesar Oli Ren večeras je "pozdravio vesti potvrdjene od Haškog suda da je uhapšen general Zdravko Tolimir" i ocenio da je to "važan korak ka izvodjenju pred pravdu svih preostalih odbeglih optuženika".

Ren je, u kratkom prvom reagovanju, istakao da je "puna saradnja s Medjunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju ne samo medjunarodna obaveza, već i ključni korak da se postigne trajno pomirenje na području zapadnog Balkana".

XS
SM
MD
LG