Linkovi

U Srbiji formiran Savet za nacionalnu bezbednost


Vlada Srbije fomirala je Savet za nacionalnu bezbednost, koji bi trebalo da koordinara rad svih službi bezbednosti čiji su članovi predsednik i premijer, tri ministra i čelnici obaveštajnih službi.

Savetom će rukovoditi predsedniik Srbije Boris Tadić koji je rekao da će Savet koordinirati rad svih ministarstava iz sektora bezbednosti i svih bezbednosnih i obaveštajnih službi :

"Svako će morati da vrši svoj posao, a u suprotnom će biti velikih političkih problema, što ja kao predsednik Srbije neću dozvoliti", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je izjavio da želi da uveri glavnu tužiteljku Međunarodnog suda za ratne zločine Karlu del Ponte da Srbija maksimalno intenzivira saradnju sa Haškim tribunalom i dodao da je hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića duboki interes države i građana.

I ministar pravde Dušan Petrović izrazio je nadu da će formiranje Saveta za nacionalnu bezbednost omogućiti da Srbija u razumnom roku okonča saradnju sa Haškim tribunalom. Istovremeno, Vlada je donela Odluku o osnivanju Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom.

A bivši ministar odbrane Zoran Stanković izjavio je da Vojno- bezbednosna agencija ima podatke o kretanju haškog begunca Ratka Mladića od trenutka kad je napustio vojne objekte do kraja 2005. godine i da su svi ti podaci prosleđeni Tužilaštvu za ratne zločine koje zna i imena ljudi koji su pomagali generalu Mladiću.

XS
SM
MD
LG