Linkovi

Ptičiji grip se širi u Vijetnamu dok budnost vlasti opada


Vijetnamski Sekretarijat za zdravlje životinja je saopštio da se ptičiji grip proširio na još dve provincije, što znači da je od početka maja izbijanje bolesti medju živinom zabeleženo u čak 12 vijetnamskih provincija.

Vlada masovno vakciniše piliće i patke protiv virusa H5N1 kao što je činila svakog proleća i jeseni od 2004. godine. Ministar poljoprivrede Čao Duk Fat uputio je hitnu poruku pokrajinskim vlastima da vakcinišu 100% pataka u zemlji. «Nažalost, postoje čitava jata nevakcinisanih pataka, i tu vidimo nastanak žarišta» kaže Hans Tredson, predstavnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Hanoju. Džef Gilbert, stručnjak za virus H5N1 u kancelariji Organizacije UN za hranu i poljoprivredu u Hanoju, primećuje da je ove godine, na lokalnom nivou, borba protiv ptičijeg gripa izgubila na snazi. «Primećen je odredjeni zamor, poljoprivrednici i osoblje na terenu možda nisu više tako aktivni u vakcinisanju živine. Neke provincije su pre šest nedelja samouvereno objavile da su završile prvu vakcinaciju u ovoj rundi, koju čine dve injekcije, ali danas nema naznaka da su obavili i drugu vakcinaciju kako bi se očekivalo.» ističe Gilbert. Hans Tredson iz SZO kaže da je uveren da vijetnamske vlasti nastoje da obnove kontrolne programe.

Vijetnam je često vidjen kao primer uspeha u borbi protiv ptičijeg gripa, posebno nakon što je zaustavio širenje bolesti na ljude, kada su 93 osobe zaražene, a 42 podlegle virusu izmedju 2003. i 2005. Medjutim, 25. maja u toj zemlji je objavljen prvi novi slučaj prenošenja virusa na jednog poljoprivrednika koji je nedavno oboleo od ptičijeg gripa posle klanja živine i sada se leči u bolnici u Hanoju. Ako ga potvrdi SZO, biće to 94. slučaj prenošenja virusa H5N1 na ljude u Vijetnamu. Ovaj virus je inače postao karakterističan za Jugoistočnu Aziju, a Tredson kaže da jedan slučaj obolele osobe nije razlog za paniku.

XS
SM
MD
LG