Linkovi

Lugovoj negira da je ubio Litvinjenka i upućuje kontraoptužbe britanskim obaveštajcima


Andrej Lugovoj je Britancima uputio niz kontraptužbi uključujući i to da ga je specijalna britanska služba pokušala regrutovati. Lugovoj kaže da je britanska obaveštajna mreža želela da on skuplja ”kompromitujuće informacije“ o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Dodaje da je čovek za čije je ubistvo optužen, Aleksandar Litvinjenko, radio za britansku obaveštajnu službu. Lugovoj je više od sata, na konferenciji za štampu, pričao o intrigama i uceni nalik scenriju iz špijunskih romana:

Lugovoj je rekao da je čak britanska obaveštajna služba možda indirektno igrala ulogu u ubistvu Litvinjenka.

Prošle nedelje, britanski tužioci su saopštili da imaju dovoljno dokaza da optuže Lugovoja za ubistvo Litvinjenka. Litvinjenko je umro od trovanja retkom radioaktivnom supstancom, polonium 210. Litvinjenko je živeo u egzilu u Lodnonu i bio je oštar kritičar predsednika Putina. Tragovi polonijuma 210 su kasnije pronadjeni na mnogim mestima koje je Lugovoj posetio na putu do i po povratku iz britanske prestonice Londona, gde se sastao sa Litvinjenkom u jednom luksuznom hotelu. Litvinjenko je umro tri nedelje po susretu sa Logovojem, u jednoj londonskoj bolnici. Aleksandar Lugovoi takodje sugeriše da je proterani ruski oligarh Boris Berezovski, još jedan oštar kritičar Kremlja, mogao da stoji iza Litvinjenkovog ubistva. Mnogi ruski funkcioneri tvrde da je Berezovski smislio ovo ubistvo kao način da nanese štetu Kremlju. Predsednik Putin i drugi ruski lideri demantuju bilo kakvu umešanost u ubistvo.

Britanija je zatražila od Rusije ekstradiciju Lugovoja, ali Moskva odbacuje tu ideju, ističući da bi se time prekršio ruski ustav.

XS
SM
MD
LG