Linkovi

ICG traži da EU odoli iskušenju obnavljanja pregovora sa Srbijom


Evropska unija treba da "odoli iskušenju" obnavljanja pregovora sa Srbijom o Sporazumu o stabilizaciji i asocijaici, ocenila je danas Medjunarodna krizna grupa (ICG).

U danas objavljenom izveštaju (na engleskom MS Word format ili na engleskom PDF format) ICG je, takodje, osudila "stalne ustupke" Brisela Beogradu kako bi prihvatio nezavisnost Kosova.

"Brisel i Vašington bi morali da odole iskušenju da dalje smiruju Srbiju uzaludnim naporom da kupe njen pristanak na nezavisnosti Kosova", piše u izveštaju te medjunarodne nevladine organizacije koja se bavi analizom kriza u svetu.

ICG je ocenila da greše "neki u EU (koji) i dalje misle da će obnavljanjem pregovora o stabilizaciji i asocijaciji moći da ohrabre proevropske snage" u Srbiji i "ublaže bol zbog gubitka Kosova".

Evropski komesar za proširenje Oli Ren obavestio je juče u Briselu kolegijum Evropske komisije da bi pregovori sa Srbijom o Sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji mogli biti nastavljeni "vrlo uskoro" pošto je procenjeno da nova vlada Srbije čini prave korake da to omogući.

Suprotno oceni Evropske komisije, ICG je ocenila da se nova vlada Srbije neće okrenuti evropskoj budućnosti već "izolacionističkom putu".

"Nova vlada će više biti okrenuta Kosovu nego Evropi... Zapad treba da se navikne na Srbiju koja će tokom nekoliko godina biti antievropska, proruska i uporna u autodestruktivnom nacionalizmu", piše u izveštaju.

ICG smatra da su EU i SAD u većoj meri izgubile uticaj zbog stalnih ustupaka i da sada imaju "još manje političkih sredstava nego ranije" za uticaj na Beograd.

U izveštaju piše da EU "više ne insistira na hapšenju čuvenih ratnih zločinaca kao uslovu" za nastavak pregovora sa Srbijom koje je EU prekinula maja prošle godine zbog nedovoljne saradnje Beograda sa haškim Tribunalom. EU je u medjuvremenu ublažila stav i kao uslov za nastavak pregovora navela "jasno angažovanje i konkretne i efikasne akcije" u saradnji s Haškim tribunalom.

XS
SM
MD
LG