Linkovi

Dikarlo: Revidirana rezolucija ne obavezuje nijednu zemlju da prizna nezavisno Kosovo


U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u opticaju je revidirani nacrt rezolucije o budućem statusu Kosova, koju su u ime SAD i Evropske unije podneli Britanci. Diplomate kažu da je formulacija novog nacrta ublažena da bi se odgovorilo na zamerke Rusije, čiji je ambasador u Njujorku, Vitalij Čurkin – već u četvrtak nagovestio da se Rusija protivi i novom predlogu. U eksluzivnom intervjuu za Glas Amerike, zamenica pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Rozmari Dikarlo, kaže da se nada da će nova rezolucija okončati proces odlučivanja o statusu Kosova.

«To je veoma važna rezolucija, koja će kako se nadamo, uspešno okončati proces definisanja kosovskog statusa. Rezolucija očigledno podržava Ahtisarijev plan, autorizuje novu civilnu medjunarodnu misiju, produžava misiju KFOR-a i ustanovljava misiju EU koja će biti zadužena za vladavinu zakona», istakla je Dikarlo.

Diskusija o rezoluciji će se nastaviti, kaže predstavnica Stejt Departmenta, a SAD i evropski partneri će intenzivirati dijalog sa Rusima kako bi se došlo do pune podršku Saveta bezbednosti novoj rezoluciji o Kosovu. Rozmari Dikarlo objašnjava da Vašington ne veruje da bi odlaganje procesa promenilo stavove Beograda i Prištine i napominje da većina članica Saveta bezbednosti podržava Ahtisarijev predlog.

«Rusija ima drugačiji stav i smatra da je potrebno nastaviti pregovore. Mi ne mislimo da bi odlaganje promenilo stavove dve strane i ne mislimo da bi odlaganje dovelo do boljeg ishoda» kaže Rozmari DiKarlo.

Ona dodaje da «rezolucija koja je na stolu utire put nadgledanoj nezavisnosti za Kosovo i ne obavezuje nijednu zemlju da prizna nezavisno Kosovo

Istovremeno, kaže Dikarlo, «rezolucija otvara mogućnost da se primene preporuke iz Ahtisarijevog plana, koje je po našem mišljenju neophodno realizovati i koje su veoma važne. Važne su za kosovske Srbe, za druge manjine i kosovske Albance. Oni moraju razvijati demokratiju i multietničko društvo na Kosovu...»

Rozmari Dikarlo je odbila da spekuliše šta bi se moglo desiti i da li će biti unilateralnih priznanja Kosova, u slučaju da Savet bezbednosti ne usvoji rezoluciju. Kazala je da je cilj da se u UN usvoji rezolucija koja će voditi stabilnosti, prosperitetu i integraciji regiona u EU. Istovremeno, visoka zvaničnica Stejt Dipartmenta apelovala je na sve stanovnike Kosova da budu strpljivi i da ostanu unutar procesa koji se odvija pod okriljem UN.

Komentarišući naslove koji osviću u pojedinim prištinskim listovima u kojima se iskazuju pretnje ratom i novim nasiljem, Rozmari Dikarlo kaže:

«Ne mislimo da je nasilje odgovor. Za nasilje nema izgovora.»

XS
SM
MD
LG