Linkovi

Nova Bušova inicijativa protiv klimatskih promena


Predsednik Buš iduće nedelje odlazi na samit Grupe 8 u Nemačkoj “naoružan” novim predlogom o borbi protiv globalnih klimatskih promena. Sa više detalja iz Bele kuće se javlja Pola Vulfson.

Predsednik Buš predlaže da 15 glavnih zemalja-zagadjivača do 2008. godine odrede globalni cilj smanjenja takozvanih “gasova staklene bašte” koji zagrevaju vazduh u atmosferi, i doprinose klimatskim promenama.

“Da bi pomogle u razvoju tog cilja, SAD će organizovati niz sastanaka zemlja koje najviše otpuštaju štetne gasove u atmosferu, uključujući i države koje doživljavaju nagli razvoj ekonomije kao što su Indija i Kina”.

Buš kaže da će te zemlje zatim odrediti sopstvene srednjeročne ciljeve. On navodi da će svaka nacija sastaviti pojedinačni plan akcije na osnovu specifičnog odnosa svojih resursa i energetskih potreba. Obraćajući se koaliciji grupa zainteresovanih za medjunarodni razvoj predsednik je istakao da SAD žele da saradjuju sa drugim zemljama. On je naglasio američku spremnost da deli svoju tehnološku ekspertizu sa drugima.

“Tehnologija je put da se suočimo sa izazovom energetike i globalnih kilmatskih promena, a SAD su predvodnik na tom polju. Svet je na ivici velikih dostignuća i naučnih proboja koji će nam pomoći da se bolje staramo o svojoj okolini”.

Predsednik Buš takodje je govorio o napretku u tehnologiji čistog uglja, te razvoju biljnih goriva kao što je etanol. On je istakao da se Sjedinjene Države nadaju da će ove godine postići sporazum sa mnogim zemljama o smanjenju carinskih stopa kada je reč o tehnologijama i uslugama u domenu čiste energije.

“Ako zaista žele da pomognu životnoj sredini, zemlje moraju da ukinu takve carine, moraju da se oslobode barijera koje sprečavaju da nove tehnologije ulaze u njihove zemlje.”

Klimatske promene će izvesno biti jedna od centralnih tema kada se lideri osam najvećih industrijalizovanih zemalja sledeće nedelje okupe na svom godišnjem samitu. Domaćin, Nemačka, je već predložila sopstvenu formulu medjunarodnih ciljeva, koje je Bušova administracija odbila. Predstavnici Bele kuće demantuju tvrdnje da najnovije saopštenje predsednika Buša ima za cilj ublažavanje kritika SAD na samitu G8. Vašington je odbio da potpiše poslednji veliki medjunarodni sporazum o smanjenju gasova staklene bašte – Protokol iz Kjota – koji ističe 2012.

XS
SM
MD
LG