Linkovi

Hend: Način da se potvrdi saradnja sa Hagom je da Mladić bude uhapšen


Evropska unija je najavila da se pregovori o stabilizaciji i pridruživanju mogu nastaviti ukoliko Srbija pokaže jasnu spremnost da saradjuje sa Haškim tribunalom i preduzme konkretnu i efikasnu akcije. Naš kolega Branko Mikašinović zamolio je savetnika Komisije za evropsku bezbednost i saradnju u Predstavničkom domu američkog Kongresa, Roberta Henda, da prokomentariše to pitanje iz perspektive Vašingtona i Brisela.

HEND: Uopšte uzevši SAD i Evropska unija i dalje insistiraju da Srbija ispuni svoje obveze prema Hagu, posebno u pogledu hapšenja i ekstradicije Ratkta Mladića i drugih koji su optuženi za ratne zločine. Postoje znaci da bi Beograd mogao da preduzme intenzivnije i ozbiljnije mere u pogledu saradnje sa Haškim sudom. To ćemo pozdraviti i dati Srbiji svaku šansu da to i dokaže. Medjutim, jednostavna saopštenja o namerama i povremene akcije nisu dovoljni u svetlu ranijih obećanja, koja nisu ispunjena. Tokom protekle decenije moglo se učiniti mnogo više, što je podstaklo skepticizam u Vašingtonu i Briselu, ali, bez obzira na sve, postoji spremnost na dalju saradnju.

GLAS AMERIKE: Beograd daje visoki prioritet saradnji sa Hagom: nedavno je (15. maj) sprovedena akcija traganja za Ratkom Mladićem u jednom vojnom kompleksu...

HEND: Verujem da to pokazuje da Beograd možda ozbiljno shvata svoju obavezu, posebno nakon formiranja nove vlade i da neće biti samo saopštenja i izjava, već i konkretnih akcija. U svetlu predstojeće posete Karle del Ponete Beogradu i ohrabrujućih izjava komesara Evropske unije, Olija Rena, potrebno je naglasiti da Brisel oduvek želi da Beograd bude uspešan i ispuni svoju obavezu prema Hagu i da se Srbiji jasno da do znanja da Unija ne stavlja veštačke prepreke njenoj integraciji, posebno sada u kontekstu rešavanja kosovskog pitanja i njene unutrašnje političke i ekonomske situacije. Medjutim, ni SAD ni Evropska unija neće odustati od uslova saradnje sa Hagom i tumačiti to suprotno bila bi ozbiljana greška. Pravi način da Beograd potvrdi svoju predanost saradnji sa Hagom jeste da Mladić bude uhapšen. Jasno je da je u Srebrenici izvršen genocid, da se na toj lokacije nalazio Mladić i da on mora za to odgovarati pred sudom, koji će doneti odgovarajuću predsudu. (UBACI) Mislim da se, kao taktički pristup, ublaženi stav Evropske unije prema Beogradu opravdava kao podrška demokratskim snagama, što mislim da je greška. Takav stav ide u prilog nacionalističkim snagama i pojačava otpor Beograda prema saradnji što situaciju čini još gorom. Nadam se da Zapad ne daje Srbiji signal da nekakao može da izbegne svoju obavzu i ne ispuni uslove saradnje sa Hagom. To bi moglo da ima negativne dugoročne posledice i po Srbiju i po Zapad.

XS
SM
MD
LG