Linkovi

Revidirana rezolucija o statusu Kosova u Savetu bezbednosti, Rusija i dalje protiv


U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u opticaju je revidirani nacrt rezolucije o budućem statusu Kosova. Prema izjavama diplomata, formulacija novog nacrta je ublažena da bi se odgovorilo na zamerke Rusije.

Kako je nedavno, u intervju Glasu Amerike, rekao američki izaslanik za Kosovo Frenk Vizner revizije se pre odnose na ”frazeologiju“, nego na suštinu rezolucije kojom se izražava podrška nadizranoj nezavisnost Kosova.

Medjutim, ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin već je izjavio da njegova zemlja neće dati podršku novoj verziji rezolucije, jer novi tekst nije ništa suštinski promenio.

Američki ambasador Zalmaj Halilzad je u pauzi zasedanja najavio da će se konsultacije o rezoluciji koja vodi nezavisnosti Kosova "koja je neizbežna" nastaviti i u petak.

Halilzad je rekao i da su SAD otvorene za konstruktivne ideje i predloge Rusije i da je "lopta na ruskom terenu". Halilzad takođe smatra da bi glasanje o rezoluciji moglo da bude na dnevnom redu već iduće sedmice.

Na današnjem brifingu za novinare u američkom Državnom sekretarijatu, zamenik portparola Tom Kejsi je na pitanje da li novi nacrt ima za cilj da se pridobije Rusija samo potvrdio da je nov nacrt rezolucije sačinjen i da odražava saglasnost mnogih da je vreme za neodložno rešenje statusnog pitanja i to u duhu Ahtisarijevog plana.

Pomenuvši Rusiju, on je priznao da postoje neslaganja i da se očekuje žustra debata. Kejsi medjutim nije pristao da nagadja o tome kada će se o rezoluciji i glasati niti da li će i posle najnovije revizije biti dodatnih izmena njenog teksta. On je naglasio da SAD žele da se postigne opšti konsenzus o rezoluciji kojom bi se utro put nadziranoj nezavisnosti Kosova.

”To je nešto što smatramo od suštinskog značaja za stabilnost regiona i naroda Srbije i Kosova...“ rekao je Tom Kejsi.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov ponovo je juče potvrdio protivljenje Moskve Ahtisarijevom planu insistirajući da su potrebni novi, direktni pregovori izmedju Beograda i Prištine.

XS
SM
MD
LG