Linkovi

Povećavaju se takse na zahteve za legalni boravak i državljanstvo SAD


Tokom posete centru za obuku Pogranične patrole u državi Džordžiji, predsednik Buš je apelovao na članove Kongresa iz obe stranke da prihvate zakon kojim se sveobuhvatno reformiše imigracioni sistem. Istakao je da je primarni cilj reforme da se, kako je rekao, milioni ilegalnih imigranata ”izvedu iz senke“ i da im se omogući da legalno borave i, eventualno kasnije, dobiju američko državljanstvo. I dok predsednik zagovara reforme, Sjedinjene Države bi trebalo da realizuju do sada najveće povećanje taksi na molbe za stalni boravak u i državljanstvo. Zagovornici prava imigranata kažu da administracija šalje nejasne signale toj ranjivoj i zaplašenoj zajednici:

Za nove useljenike, i legalne i ilegalne, cena dostizanja američkog sna upravo bi trebalo da poraste. Američka služba za imigraciju i naturalizaciju udvostručuje, a u nekim slučajevima uvodi i trostruko veće takse. Počev od 30. jula, taksa za odrasle koji traže stalni boravak u Sjedinjenim Državama, biće preko hiljadu dolara, dok će taksa za sticanje državljanjstva koštati oko 600 dolara. Neki kažu da veće takse potkopavaju predsednikov cilj kad je u pitanju imigracija. Kristal Viliams je zamenik direktora Američkog udruženja imigracionih advokata.

”Ideja da je potrebno platiti hiljadu dolara po članu domaćinstva za stalni boravak će na dugi period osujetiti mnoge da izadju iz senke“, kaže Vilijams.

Dodaje da nove takse predstavljaju ogromnu finansijsku prepreku koja će primorati brojne siromašne imigrante da odlože podnošenje molbe - te da bi to moglo da dovede do toga da neki potpuno odustanu od prijavljivanja. Medjutim, funkcioneri Službe za imigraciju i državljanstvo, ističu da njihova agencija ne prima federalni novac za obradu zahteva. Troškovi tog procesa su gotovo u potpunosti pokriveni pomenutom taksom. Oni kažu da će, ukoliko te takse ne budu pokrivale realne troškove, usluga biti manje, a povećaće se i dužina čekanja na rešavanje molbe. Predstavnik Službe za državljanstvo i imigraciju Kris Bentli kaže:

”Razmumemo da je svako povećanje taksi teret. To je bolno. Medjutim, da bi smo ostali najbolja moguća služba i da bi mogli da pružimo uslugu na vreme onima koji to zaslužuju, moramo imati resurse da to i ostvarimo“, kaže Bentli.

Dodaje da izbeglice i azilanti neće plaćati pomenute takse, dok neke takse na molbe za stalni boravak i državljanstvo mogu biti smanjene podnosiocima koji su suočeni sa ozbiljnim ekonomskim teškoćama.

Medjutim, ako je imigraciona služba vezanih ruku zato što u potpunosti zavisi od taksi kad su u pitanju operativni troškovi, onda je, kako smatra Donald Kervin iz Katoličke pravne imigracione mreže, vreme da se menja sistem:

”Državljanstvo je nacionalno dobro. Ono je važno za našu zemlju. Smatramo da za sredjivanje sistema, smanjanje broja nerešenih molbi i poboljšanje tehnologije, moraju da postojati adekvatna sredstva, odnosno - mora da bude novca i iz drugih izvora, nezavisno od taksi.“

Neki u Kongresu smatraju da ne bi bilo ispravno taj finansijski teret staviti na pleća američih poreskih obveznika. Republikanski kongresmen Stiv King iz Ajove kaže da su nove takse još niže od onoga što ilegalni imigranti plaćaju krijumčarima da ih prebace preko američko-meksičke granice.

”Ako znamo da krijumčari naplaćuju od 1500 do 2500 dolara po osobi, onda imigracione takse i nisu tako visoke. Jeftinije je dobiti državljanstvo nego biti ilegalno prebačen u Sjedinjene Države. Smatram da to dakle i nije tako skupo“, kaže kongresmen King.

Imigracioni funkcioneri takodje brane predložene takse ističući dase
njima obezbedjuje fleksibilnost, s obzirom na to da će prihod rasti proporcionalno sa porastom molbi. Oni kažu da ni prethodna povećanja, nisu rezultirala drastičnim smanjenjem broja zahteva za stalni boravak i državljanstvo.

Zagovornici prava imigranata, s druge strane, smatraju da je ovo poslupljenje mnogo veće od ranijih. Oni takodje primećuju da studije pokazuju da je procenat imigranata koji imaju pravo da podnesu molbu za državljanstvo opao u prethodnih nekoliko decenija.

Mišljenja zbog čega se broj onih koji ispunjavaju uslove za naturalizaciju smanjio - razlikuju se, ali zagovornici prava imigranata kažu da skuplje takse na molbe za regulisanje statusa ili državljnstvo mogu samo da znače dalje odlaganje rešavanja zahteva imigranata.

XS
SM
MD
LG