Linkovi

Čelnici Srbije ponavljaju da im je nezavisnost Kosova neprihvatljiva


Predsednik i premijer Srbije razgovarali sa opunomoćenim izaslanikom ruskog predsednika za Centralni federalni okrug Georgijem Poltavčenkom i zamenikom ruskog šefa diplomatije Vladimirom Titovim.

U tom razgovoru predsednik Srbije Boris Tadić konstatovao je da je za Beograd nezavisnost Kosova apsolutno neprihvatljiva i da je Srbija zvanično zatražila od generalnog sekretara UN da se nastave pregovori Beograda i Prištine kako bi se postiglo kompromisno i obostrano prihvatljivo rešenje budućeg statusa te pokrajine.

Poltavčenko je u razgovoru sa premijerom Vojislavom Koštunicom izjavio, kako je saopštila Vlada, da rešenje za budući status Kosova mora da se traži u okviru Povelje UN i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i da ono mora da bude rezultat direktnih pregovora Beograda i Prištine.

A američki ambasador u Beogradu Majkl Polt objasnio je da Sjedinjene Države vide nezavisnost Kosova kao ključni element za budućnost naroda te pokrajine, ali i za budućnost Srbije i izrazio očekivanje da će rešenje budućeg statusa Kosova biti postignuto pre isteka njegovog mandata u Srbiji početkom avgusta.

Bez obzira na oprečne stavove zvaničnika Moskve i Vašingtona, direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda smatra da će SAD i Evropska unija učiniti sve da bi sa Rusijom usaglasile stav o budućem statusu Kosova pre izlaska pred Savet bezbednosti UN što navodi na zaključak da će nova rezolucija o Kosovu ipak biti doneta, a da na nju Rusija neće uložiti veto.

Najkraće rečeno to će biti Ahtisarijev predlog, možda se neće tako zvati, moguće su i temeljnije izmene ali suština nove rezolucije biće elementi Ahtisarijevog plana, ocenio je Vejvoda.

Vujanović: Prednost dati dogovoru

Crnogorski predsjednik kazao je da prilikom traženja rješenja za status Kosova prednost treba dati dogovoru, a ne nametnutom rješenju.

On je podsjetio da Crna Gora nikada nije predlagala rješenje kosovskog pitanja.

“Smatramo da to rješenje treba da se dogovori u komunikaciji Beograda i Prištine uz učešće međunarodne zajednice, sada u okviru Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija”, rekao je Vujanović novinarima nakon susreta sa bugarskim predsjednikom Georgijem Parvanovim.

Parvanov je ukazao da je prilikom rješavanja kosovskog pitanja bitno uzeti u obzir i ocjene susjednih država. “To je potrebno, jer je pitanje statusa Kosova pitanje čitave regije”, rekao je Parvanov.

XS
SM
MD
LG