Linkovi

Suroi smatra da će nova rezolucija o Kosovu sigurno biti usvojena u UN


Koleginica Vesna Bojičić pratila je u Medija centru u Prištini tribinu posvećenu bezbednosti srpske zajednice na Kosovu. Tribinu je organizovala američka NVO Akademija za razvoj obrazovanja, a govorio je lider kosovske opozicione partije ORA, Veton Suroi. Po njegovim rečima za bezbednost na Kosovu važno je izraditi predlog zakona o pravima manjina, koji garantuje sva prava proizašla iz Ahtisarijevog paketa i regulisati pitanje simbola Kosova. Konačno, važno je da nova rezolucija UN o Kosovu bude što preciznija - kazao je Suroi:

Ulazimo zapravo u taj proces definisanja i za nas je veoma bitno, kao i za celo Kosovo, da imamo jednu veoma jasnu rezoluciju, rezoluciju kojom se veoma jasno ukazuje podrška Ahtisarijevom dokumentu, jer ćemo time moći implementirati sve one odredbe koje garantuju bezbednost gradjana, posebno manjina. Što eksplicitnije to bolje za sve, to bolje za institucije. Što jasnija bude rezolucija, mislim da će kasniji proces administriranja biti moguće mnogo brži i mnogo sadržajniji.

Upitan kako će albanska javnost reagovati na eventualna neslaganja u Savetu bezbednosti UN, Suroi je odgovorio:

Imamo neslaganja i sada. Kao što znate, postoji pozicija Rusije. Ono što je za nas bitno kao društvo u celini jeste da prodjemo kroz jedan miran period na Kosovu. Mi moramo jednostavno ići onim putem koji smo već počeli u Skupstini Kosova. Mi smo se adaptirali na plan gospodina Ahtisarija, uslovno, ukoliko dodje do rezolucije UN. Isto tako uslovno, moramo ući u ceo taj proces stvaranja zakonskih okvira za sva pitanja koja postoje, jer nas tranzicija ne može uhvatiti nespremne. Ukoliko dodje sutra do rezolucije opet ćemo imati 120 dana tranzicije, ukoliko dodje do rezolucije naredne nedelje, taj taksimetar će se isto okretati.

Suroi je odbacio svaku mogućnost do nova rezolucija ne bude izglasana.

Doći će do rezolucije, jer je prirodni život prethodne rezolucije 1244 završen. Svi se slažu, cak i Rusija, da ne može biti statusa kvo, da ne može biti povratka nazad, a to znaćči da mora biti nove Rezolucije. Da li će biti jedna ili druga rezolucija - to je drugo pitanje.

XS
SM
MD
LG