Linkovi

Robert Zelik i zvanično predložen za novog predsednika Svetske banke


Predsednik Buš je rekao da želi da bivši američki predstavnik u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, Robert Zelik, bude na čelu Svetske banke. Saradnik Glasa Amerike Skot Sterns podseća da će Zelik na tom mestu zameniti Pola Volfovica, koji 30. juna napušta položaj nakon skandala u vezi sa davanjem povišice i unapređenja svojoj životnoj saputnici.

Predsednik Buš kaže da ambasador Zelik poseduje sve prave kvalitete da bi bio na čelu Svetske banke:

”On je predani internacionalista. Zavredeo je poverenje i podršku lidera iz svih regiona sveta. Duboko je predan misiji Svetske banke. Robert Zelik želi da pomogne zemljama u nevolji da pobede siromaštvo, unaprede svoje ekonomije i ponude svojim gradjanima bolji život.“

Pedesettrogodišnji advokat, Robert Zelik, trenutno je na čelu Njujorške investicione kompanije Goldmen Saks. Kao pomoćnik državnog sekretara od 2005. do 2006., Zelik se fokusirao na okončanje nasilja u sudanskoj nemirnoj pokrajini Darfuru. Danas je, posle predsednikovog saopštenja, rekao da je Svetska banka vitalna institucija za prevazilaženje siromaštva i očaja, kroz promociju održivog rasta i novih mogućnosti:

U proteklim godinama neke zemlje u razvoju došle su do sredstava koja su im omogućila ekonomski rast do impresivnog nivoa. Medjutim, isuviše je veliki broj zemalja, posebno u Africi, koje nemaju tu mogućnost - zbog bolesti, slabe zdravstvene nege, velike smrtnosti dece, gladi, slabe poljoprivredne infrastrukture, obrazovnog sistema, diskriminacije prema ženama, nezdrave uprave i korupcije, neregulisanog prava na imovinu, slabe vladavine zakona, nezdrave čovekove sredine, prepreka razvoju biznisa, dolasku investicija, manjka ekonomskih sloboda, preduzetništva, trgovine i ekonomije slobodnog tržišta.“

Zelik je bio američki predstavnik u STO od 2001. do 2005.godine i pomogao je da se pokrenu pregovori u Dohi. Radio na sporazumima o slobodnoj trgovini sa Singapurom, Čileom, Australijom i Marokom, a nadgledao je i trgovinske razgovore sa pet zemalja Centralne Amerike i Dominikanskom republikom, te Bahrainom, Jordanom, Vijetnamom, Panamom, Tajlandom i carinskom unijom Južnoafričke republike.

Zelik će na položaju zameniti dosadašnjeg predsednika Svetske banke Pola Volfovica, koji je primoran da u junu napusti položaj - dve godine pre isteka petogodišnjeg mandata. Službenici Banke i mnoge evropske članice negodovale su zbog načina na koji je rukovodio Bankom, a čašu je prelio skandal u vezi sa velikom povišicom i unapređenjem koje je obezbedio svojoj životnoj saputnici.

Nakon izbijanja skandala Volfovic i Bord izvršnih direktora Banke izdali su saopštenje u kojem su naveli da bi suštinski kvaliteti narednog lidera trebalo da obuvhate dokazane uspehe na rukovodećem položaju i političku objektivnost i nezavisnost.

Zelik nije pomenuo Volfovicevo ime, ali je rekao da je Svetska banka prošla kroz težak period za sve. Dodao je da postoje frustracije, anksioznost i tenzije, koje bi mogle da se jave i u budućnosti, ali je obećao da će nesporazume ostaviti po strani. Zelik je istakao da najbolji dani Svetske banke tek slede.

Sjedinjene Države su najveći donator u Svetskoj banci i američki predsednik tradicionalno određuje predsednika te 185-člana organizacije. Evropske zemlje biraju predsednika Medjunarodnog monetarnog fonda. Zelikovu nominaciju mora još da odobri 24-člani upravni Bord guvernera Svetske banke.

XS
SM
MD
LG