Linkovi

Nova knjiga o Hilari Klinton mogla bi da naškodi njenoj izbornoj kampanji


Uskoro će publika u SAD biti u prilici da čita novu knjigu koja bi mogle da nanesu štetu izbornoj kampanji Hilari Klinton. Knjiga obnavlja stare strahove američke javnosti o bivšoj prvoj dami, njenom suprugu Bilu i stanju njihovog braka.

Knjige izlaze naredne nedelje ali je mreža ABC News uspela da dodje do jedne od njih, biografije «A Woman in Charge» koju je napisao veteran istraživačkog novinarstva Karl Bernstin.

U javnim nastupima, Bil Klinton izražava maksimalnu podršku svojoj supruzi:

«Jedini razlog da se neka osoba izabere za predsednika jeste ako znate da će taj kandidat biti najbolji predsednik, a nećete naći nikoga ko bi obavio bolji posao od nje...»

Medjutim, nova knjiga brak Klintonovih prikazuje u vrlo nepovoljnom svetlu, kao vezu ugroženu zbog njegovih neverstava. Karl Bernstin piše da je Hilari Klinton čekala više od dve godine pre nego što je pristala da se uda za Bila znajući da je «van njene kontrole kada se radi od drugim ženama». Bernstin primećuje ironiju toga što je Hilari jednom prijatelju rekla da će Bil, ako postane predsednik, imati manje prilike da je vara, «zarobljen u Beloj kući, zlatnom kavezu pod budnim okom medija»...

«Potencijalna šteta za Hilarinu kampanju je što će knjiga podsetiti ljude na sve što im se ne svidja u vezi sa Klintonovima. Nema sumnje da ove knjige nisu laskave niti korisne za nju», kaže politički analitičar Majk Alen.

Bernstin izdvaja jednu, upućenima već poznatu, aferu koju je Bil Klinton krajem 80-ih navodno imao sa bogatom raspuštenicom iz Arkansaza, Merilin Džo Dženksins, ali ide i korak dalje, tvrdeći da je Klinton želeo da napusti suprugu ali mu Hilari nije dala razvod.

Knjiga takodje opisuje depresiju bivše prve dame posle neuspeha njenog plana reforme zdravstvenog sistema i kaže da je osoblje Bele kuće nazivalo «oštećenom robom». Hilarin izborni štab odbacuje sve te navode kao «stare vesti».

«Uvereni smo da će birače više zanimati plan senatorke Klinton o okončanju rata u Iraku i smanjenju cena nafte nego stari tračevi» izjavio je njen direktor pres službe za TV mrežu ABC.

XS
SM
MD
LG