Linkovi

Kristina Nađ: Moguće da EU vrlo brzo obnovi pregovore sa Srbijom


Evropski komesar za proširenje, Oli Ren, obavestio je kolegijum Evropske komisije da bi pregovori o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom mogli da budu nastavljeni uskoro.

Renov portparol, Kristina Nadj kazala je novinarima da " Ren smatra da nova vlada Srbije čini i učinila je prave stvari da bi omogućila da EU vrlo skoro obnovi pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju".

Ren je nakon izveštaja kolegijumu komesara EU obavestio o situaciji u Srbiji, popodne o tome trebalo da diskutuje i sa ambasadorima, stalnim predstavnicima zemalja članica Evropske unije.

Konačna odluka o nastavku pregovora sa Srbijom mogla bi, tvrde izvori u Briselu, da zavisi od predstojeće posete glavne tužiteljke Međunarodnog tribunala za ratne zločine počinjenjene u bivšoj Jugoslaviji Karle del Ponte Beogradu.

Ona u prestonicu Srbije dolazi 4. juna.

Kristina Nađ kazala je da su predsednik Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica Oliju reni prilikom poslednjeg susreta u Beogradu vrlo iskazali rešenost da sprovedu obavezu dostizanja pune saradnje s Haškim sudom, što je uslov za obnovu i konačno potpisivanje Sporazuma o pridruživanju.

"Komesar Ren očekuje koordinaciju i efikasnu saradnju srpskih službi bezbednosti i drugih vlasti koje su odgovorne za saradnju s Haškim sudom", kazala je Nađ.

XS
SM
MD
LG