Linkovi

Pentagon: Kompletirana pojačanja najavljena novom strategijom


Američka vojska saopštila je da je svih 20.000 dodatnih vojnika sada stiglo u Irak, kao pojačanje sadašnjim trupama u skladu sa odlukom koju je u januaru doneo predsednik Buš. Jedinica koja je poslednja pristigla u Irak, biće u potpunosti operativna za nekoliko nedelja. Kako iz Sekretarijata za odbranu izveštava novinar Glasa Amerike Al Pesin, ubrzani tempo američkih vojnih operacija u Iraku zaslužan je za izvestan napredak postignut u uspostavljanju bezbednosti u Bagdadu, ali i za veliki broj američkih žrtava ovog meseca.

Prema najnovijim podacima Pentagona, u maju je u Iraku do sada poginulo 115 američkih vojnika, što ovaj mesec čini jednim od najsmrtonosnijih do sada za američke snage u iračkom ratu, rekao je brigadni general Peri Vigins.

“Bio je ovo težak mesec.”

Na konferenciji za novinare u Pentagonu, general Vigins je izjavio da je povećani rizik novog bezbednosnog plana za Bagdad bio unapred poznat, dodajući da veće prisustvo američkih vojnika u gradskim četvrtima dovodi do napretka, kao i većeg broja žrtava.

“Ulazimo u mesta gde ranije nismo zalazili, ili se nismo zadržavali u njima tako dugo kao sada. Postoje neki delovi prestonice gde se neprijatelj samo privremeno povlačio, čekajući da izadjemo odatle, a zatim se vraćao. Sada, medjutim, uvidjaju da to ne ide tako lako.”

General Vigins ističe da komandanti počinju da primećuju “promenu toka sukoba”, odnosno da obični Iračani pružaju veću podršku američkim vojnicima, a da je broj pobunjeničkih napada u zapadnoj pokrajini Al-Anbar smanjen za 50 %. On je takodje priznao da postoji, kako je rekao, “mali porast napada u samom Bagdadu”. General nije mogao da navede specifične podatke o tim lokacijama, ali je rekao da pobunjenici i dalje izvode dramatične bombaške napade velikog obima, a takodje da udaraju na američke i iračke mete manjim bombama. General Peri Vigins je izneo i tvrdnju da iranski operativci pružaju tehnologiju i obuku nekim iračkim pobunjenicima i da deo te obuke vrše pripadnici elitne iranske jedinice Kuds unutar Iraka. Medjutim, on je dodao da američka vojska još nije utvrdila da li, i koji visoki iranski zvaničnici stoje iza takvih operacija.

XS
SM
MD
LG