Linkovi

Zbog bjekstva Stankovića suspendovan direktor zatvora u Foči


Ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman suspendovao je direktora kazneno-popravnog zavoda Foča, Aleksanda Cicmila, njegovog zamjenika za izdržavanje kazni i devet čuvara koji su obezjeđivali ratnog zločinca Radovana Stankovića koji je u petak 25. maja pobjegao ispred bolnice u Foči gdje je upućen na ljekarski pregled.

Protiv devet čuvara podignute su krivične prijave, a interna istraga u Zatvoru u Foči pokazala je niz propusta u radu službi obezbjeđenja koje su u mogućoj vezi sa Stankovićevim bjegom.

Sud BiH Stankovića je, koga je Haški tribunal optužio za ratne zločine u Foči tokom 1992. godine, osudio na kaznu od 20 godina zatvora.

Pokreće se istraga o ubistvu 70 civila u Lovasu

Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu podnelo je zahtev za sprovođenje istrage protiv osoba osumnjičenih za ubistvo 70 civila u Lovasu u Hrvatskoj u oktoru i novembru 1991.

Zahtev je podnet istražnom sudiji Veća sa ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, a Tužilaštvo je predložilo da se svim privedenima odredi pritvor.

Juče je policija uhapsila 12 pripadnika bivše JNA, civilno-vojnih vlasti u Lovasu i pripadnika paravojne formacije "Dušan Silni", koji su osumnjičeni za mučenje, nečovečno postupanje i ubistvo civila u Lovasu. Potraga za ostalim osumnjičenim za isti zločin se nastavlja, a iz Službe za otkrivanje ratnih zločina najavljeno je da će biti još privedenih.

XS
SM
MD
LG