Linkovi

MUP Srbije: Sedmoro osoba privedeno zbog sumnje da su počinili ratni zločin


Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije potvrdilo da je sedmoro osoba privedeno zbog sumnje da su u oktobru 1991. godine u selu Lovas, kod Vukovara, počinili ratni zločin. Istraga o slučaju Lovas započela je 2005. godine. Tužilaštvo za ratne zločine tada je saopštilo da na tom slučaju radi zajedno sa hrvatskim tužilaštvom. Beogradski mediji javili su da su među uhapšenima Petronije Stevanović koga je veći broj svedoka identifikovao kao jednog od najodgovornijih za zločin u ovasu i Ljuban Devetak protiv koga se u Hrvatskoj pred Većem za ratne zločine Županijskog suda u Vukovaru vodi postupak za kazneno delo genocida.

Kažnjavanje ratnih zločina i saradnja sa Haškim tribunalom i dalje ostaju jedan od prioriteta vlasti u Beogradu. Tako je ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio da je njegov vrednosni sud vrlo jasan - da svi haški optuženici moraju sesti na optuženičku klupu i da će usmeriti sve potencijale ka rešavanju odnosa sa Haškim tribunalom, a načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš tvrdi da Vojska već radi sve što treba na nalaženju haških begunaca i da je to posao koji mora da se završi bez ikakve dileme.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo istakli su da je saradnja sa Haškim tribunalom apsolutni prioritet Vlada Srbije i Republike Srpske i ukazali na potrebu njihove saradnje do završetka međunarodnih obaveza prema tom sudu.

A predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović zatražio je od vlasti da, ako već ne mogu da uhapse Ratka Mladića, javno kažu zbog čega treba da ga uhapse, šta je on to uradio i zbog čega je optužen.

XS
SM
MD
LG