Linkovi

Francuska vlada sa novom inicijativom o ilegalnim imigrantima


Novu evropsku politiku prema imigrantima mogle bi odrediti i najave kakve dolaze iz Pariza, ali i njihov odjek u evropskim institucijama. I jedni i drugi se slažu da treba razmotriti ponudu imigrantima da se vrate kući uz odredjenu finansijsku naknadu. Evropljani ne postavljaju pitanje osiguranja novca za taj fond, računajući da će na taj način trajno rešiti pitanje znatnog broja "ilegalaca" na teritoriji Unije.

Sa novom francuskom vladom došle su i nove inicijative Pariza da se smanji broj ilegalnih imigranata u toj zemlji - očeukuje se da će u najskorije vreme vlast ponuditi novac ilegalcima da napuste francuski teritorij- primjera radi, ponudiće porodici sa dvoje djece da za 6000 eura zauvijek okrene ledja životu u Francuskoj. To se naziva podsticajem dobrovoljnim povratcima, koji će, sa druge strane, a što nije tajna, biti podstaknuti i oštrijim merama i težim načinom sticanja prava legalnog boravka na francuskom ili bilo kojem drugom evropskom teritoriju.

Za Francuze, gdje živi oko 2 miliona imigranata , uglavnom, sa severa Afrike, ovaj recept oslobadjanja pritiska ilegalne imigracije nije novi i već se na ovaj način isplatilo oko 3000 porodica. Novo je da Evropska komisija u potpunosti podržava ovakava vid podsticaja dobrovoljnih povrataka - iza njega je stao i komesarijat za pravdu i unutrašnje poslove, kada je nedavno najavio inicijativu usmerenu prema ostalim evropskim članicama da prihvate ovakakv recept i da uspostave zajednički fond za to.

Računa se da bi za finansiranje povrataka imigranata Unija mogla da izdvoji skoro 700 miliona evra, a učešće u fondu bi bilo podeljeno prema ekonomskoj snazi ali i posebnoj zaiteresiranosti članice za rešavanje ovog pitanja. Problem je tim veći što se veruje da svake godine na prostor EU ilegalno udje i tu ostane oko 300.000 " ilegalaca", dok, istovremeno "legalna" Evrope stari i sve više oseća potrebu za mladom radnom snagom, po pravilu kvalifikovanom i manje raspoloženom za avanturu ilegalne imigracije.

XS
SM
MD
LG