Linkovi

Rusija izvršila probu interkontinentalnih raketa sa više bojevih glava


Zamenik ruskog premijera Sergej Ivanov izjavio je da nove balističke interkontinentalne rakete sa više bojevih glava, koje su ruske vlasti danas prvi put testirale, mogu da probiju bilo koji antiraketni štit na svetu. Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je izvršilo prvu probu balističkih interkontinentalnih raketa sa više bojevih glava, koji istovremeno mogu da gadjaju nekoliko različitih ciljeva. Rakete su lansirane sa pokretne lansirne rampe sa kosmodroma Pleseck, 800 kilometara severno od Moskve. Novi sistem RS-24 može da nosi do 10 različitih bojevih glava i predvidjeno je da zameni starije sisteme R-18 i R-20, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane. Pored toga što sistemi koji nose veći broj bojevih glava mogu da gadjaju više različitih ciljeva istovremeno, mnogo ih je teže presresti i uništiti.

Portparol Pentagona izjavio je da će SAD biti «razočarane» ukoliko Rusija prestane da ispunjava svoje obaveze iz Sporazuma o konvencionalnim snagama u Evropi.

Na redovnom brifingu za novinare, portparol Pentagona, Brajan Vitman, prokomentarisao je poziv ruskog predsednika Putina da se održi taj sastanak.

«Stav SAD o tom pitanju je da ćemo biti razočarani svakom sugestijom da bi Rusija mogla da prestane da ispunjava svoje obaveze iz Sporazuma o konvencionalnim snagama u Evropi. Kao što vam je poznato NATO veoma ceni doprinos tog sporazuma evropskoj bezbednosti,» rekao je Vitman.

Portparol Stejt departmenta je, sa svoje strane, izjavio da je Sporazum o konvencionalnim snagama dobro služio medjunarodnoj zajednici, ali da je na Rusiji da zatraži sastanak i da su SAD spremne da prisustvuju tom sastanku. Rusija želi da trodnevni sastanak zemalja potpisnica u Beču počne 12. juna.

Sporazum iz 1990. godine reguliše obim i sastav konvencionalnih snaga u Evropi i doprineo je da se smanje snage koje su se sučeljavale u Evropi tokom Hladnog rata. U sporazum su uneti amandmani 1999. godine, ali su neke zemlje potpisnice odbile da ratifikuju njegovu izmenjenu verziju sve dok Rusija ne povuče snage iz Gruzije i Moldavije. Rusija, medjutim, odbacuje povezanost ta dva pitanja, a ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno rekao da želi da suspenduje učešće njegove zemlje u sporazumu, zapretivši da bi rusko povlačenje moglo da bude trajne prirode. U jučerašnjem saopštenju Moskve navodi se da se Rusija pridržavala odredaba izmenjenog sporazuma, mada su druge potpisnice odbile da ga ratifikuju. U saopštenju se takodje pominje širenje NATO-a u područja koja su ranije bila pod kontrolom Sovjetskog Saveza.

Smatra se da su zabrinutosti Rusije povodom sporazuma u vezi sa njenim protivljenjem planovima SAD da razmeste novi protivraketni sistem u Poljskoj i Češkoj Republici. Bela kuća je saopštila da su predsednici Buš i Putin juče telefonom razgovarali o nizu pitanja, ali nije navela da li su protivraketni sistem i Sporazum o konvencionalnim snagama bili medju njima. Buš i Putin će se sastati sledeće nedelje u Nemačkoj tokom samita Grupe osam.

XS
SM
MD
LG