Linkovi

Budva: Države Jugoistočne Evrope prepoznaju svoj strateški interes


Države Jugoistočne Evrope u evropskim integracijama nesumnjivo prepoznaju svoj strateški interes, ocijenili su danas predsjednici država regiona na skupu u Bečićima. Organizator konferencije "Jugoistočna Evropa i Evropska unija" bila je Internacionalna liga humanista, a pokrovitelj crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je da se Crna Gora strateški opredijelila za ubrzane evropske integracije, jer prepoznaje brojne prednosti koje proističu iz članstva u Evropkoj uniji.

“Na političkoj sceni Crne Gore jasno je izražena potpuna politička saglasnost za evropske integracije. Proklamovana želja da Crna Gora postane članica EU nije samo politička poruka, već strateška procjena svake parlamentarne partije”, rekao je on.

Vujanović je naveo da neizostavni faktor u integracijama predstavlja i podrška javnog mnjenja koja je u Crnoj Gori izrazito visoka. On je kazao da se među brojnim vrijednostima i prednostima izdvajaju tri, koje su kapitalno značajne za države koje se pridružuju EU.

“Prva vrijednost je u visokoj zaštiti sloboda i prava građana u EU, druga u afirmaciji regionalne saradnje, a treća da evropska integracija obezbjeđuje ekonomski napredak”, istakao je on. “Ovi prioriteti se izvjesno mogu najbrže realizovati u okviru EU”, kazao je crnogorski predsjednik.

Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić naglasio je da su evropske i evro-atlanske integracije strateški prioritet svih država regiona.

“Te prioritete želimo ostvariti što prije, ali i što uspješnije”, istakao je on, ocjenjujući da put ka EU nije lak, ali je jedini. Širenjem EU širi se zona mira i stabilnosti. To je posebno važno za naše zemlje”, kazao je on.

Mesić je pozvao vlade regiona da nastave sa reformama i na taj način grade izvjesno bolju evropsku budućnost. On je kazao da zemlje regiona treba da pošalju poruke tolerancije i saradnje i grade demokratska, multietnička i multikulturna društva.

Predsjednik Albanije Alfred Mojsiju kazao je da će njegova zemlja sprovesti sve neophodne reforme kako bi se dalje približila EU i poručio da je za uspjeh evropskih integracija regiona neophodna međusobna saradnja i podrška.

''Zemlje regiona ne treba da zatvaraju oči pred problemima, već treba da rade na njihovom rješavanju. Za Kosovo je potrebno pronaći konačno rješenje, a plan izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija predstavlja kompromisni dokument. Taj plan nije koristan samo za Kosovo, već i za Srbiju i čitav region”, kazao je Mojsiju.

Predsjednik Bugarske Georgij Parvanov je rekao da je ta zemlja prijemom u EU učinila važan korak naprijed u svom razvoju. On je istakao da Bugarske podržava širenje EU, navodeći da je članstvo u Uniji veliki motiv za uspješan razvoj svake zemlje.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović kazao je da perspektive članstva u EU predstavljaju snažan motiv za reforme u svim zemljama regiona, kao i da pristupanje zemalja regiona EU nema alternative.

Makedonski predsjednik Branko Crvenkovski kazao da su sve zemlje regiona svjesne da se problemi iz prošlosti mogu prevazići samo saradnjom i povjerenjem.

Crvenkovski je ocijenio da je status Kosova posljednje bezbjedonosno pitanje u regionu.

“Očekujemo da će to pitanje biti riješeno na konstruktivan način koji neće ugroziti stabilnost regiona i njegove evropske perspektive”, naveo je predsjednik Makedonije.

Predsjedavajući delegacije EU za Jugoističnu Evropu Doris Pak kazala je da su za razvoj i dalje evropske integracije potrebni dugoročni mir i stabilnost.

„Mir je moguć ako se svi bugemo borili protiv netolerancije i mržnje, a zalagali za demokratiju i evropske vrijednosti“, rekla je ona.

XS
SM
MD
LG