Linkovi

Đukanoviću i Maroviću dodeljena priznanja za humanost i mirotvorstvo


Čelnicima Demokratske partije socijalista Milu Đukanoviću i Svetozaru Maroviću večeras su na svečanosti u Budvi dodijeljena priznanja za humanost i mirotvorstvo Internacionalne lige humanista, uz žestoko protivljenje velikog dijela crnogorske javnosti.

Predsjednica ILH Sonja Štiglbauer otkazala je dolazak u Budvu. Ona je saopštila da nije dala saglasnost da Đukanović i Marović dobiju priznanja, već da je sve organizovano u režiji generalnog sekretara te organizacije Zdravka Šurlana.

Šurlan je odgovoro da je Štiglbauer krajem prošle godine dala pozitivno mišljenje u vezi sa nagradama Đukanoviću i Maroviću, tvrdeći da za to postoji dokumentacija.

Grupa crnogorskih univerzitetskih profesora, novinara i predstavnika nevladinih organizacija uputila je pismo nekolicini laureata i učesnicima konferencije "Jugoistočna Evropa i EU" koju u Budvi organizuje ILH sa zahtjevom da se distanciraju od nagrada.

U pismu su naveli da su Đukanović i Marović do 1997. godine "slijedili politiku Slobodana Miloševića" zbog čega bi priznanja ILH "predstavljala uvredu za sve žrtve rata".

Predstavnici crnogorskih nevladinih organizacija ostavili su danas na stepeništu zgrade Predsjednika nagrade za humanizam koje je Internacionalna liga humanista dodijelila predsjednici Udruženja Žene, žrtve rata Bakiri Hasečić i sarajevskom univerzitetski profesoru Zdravku Grebu.

Predstavnici oko 20 NVO protestvovali su zbog toga što će nagrade IHL biti dodijeljene i čelnicima DPS-a Milu Đukanoviću i Svetozaru Maroviću koji su početkom devedesetih tokom rata u Bosni i Hercegovini zauzimali najviše državne funkcije.

Hasačić i Grebo odrekli su se priznanja koje su dobili za mir i humanizam u znak protesta zbog nominovanja za nagrade IHL Đukanoviću i Maroviću. Podsjetimo da su laureati Vaclav Havel, Kiro Gligorov i Milan Kučan prihvatili da im se dodijele nagrade, ali su odbili da dođu u Budvu kako ne bi učestvovali u unutrašnjim crnogorskim razmiricama.

XS
SM
MD
LG