Linkovi

Samo u Americi: Barkli maraton - najnapornija trka na svetu


Verovatno znate za maraton, za koji je potrebna velika izdržljivost. Medjutim, tu trku dugu 42 kilometara neki Amerikanci smatraju šalom u odnosu na ono što jedan ovdašnji dnevnik opisuje kao ”najnaporniju trku na svetu.“ To su Barkli Maratoni - i o njima se govori u pluralu, jer se svake godine održavaju dva - jedan dug 160 kilometara i takozvana ”laka trka“ od samo sto kilometara. Baš prava zabava!

Ta trka obuhvata pet krugova na istoj stazi - od kojih se dva kruga trče unazad. Svaki segment, dug 32 kilometra, mora da bude završen za 12 ili manje sati, ili ste diskvalifikovani. To zvuči surovo, kažete vi, ali možda ne nepodnošljivo za nekoga ko je zbilja u formi i istrajan. Razmislite ponovo. Ta staza, koja ide kroz jedan planinski park južne države Tenesi vodi učesnike preko staza do polja sa visokom travom, strmih uspona i šipražja koje mora da bude raščišćeno da bi se kroz njega prošlo. U svakom od pet krugova takmičari su suočeni sa 13 odvojenih uspona ukupno visokih 3 hiljade metara. Na putu su trnje, oborena stabla, bube koje ujedaju, brzaci, koji mogu da prerastu u divlje bujice tokom kišnog vremena i, povremeno, poneka zmija. Jedina mesta na kojima možete sebi ukazati hitnu pomoć su dve stanice za vodu na kojima nema osoblja i koje su šest sati udaljene jedna od druge. Staza nije obeležena.

Maratonci dobiju grubu mapu koja pokazuje lokacije devet ili više knjiga postavljenih pored puta. Takmičar mora da iscepa stranicu iz svake knjige kako bi dokazao da je tuda prošao. Ove godine organizator je postavio knjige i ispred legla zvečarki. Ko je onda pobedio na Barkli maratonu ove godine? Niko. Niko nije ni završio trku - što nije neobično. Tokom jedanaest godina održavanja ukupno je samo šest takmičara završilo ovu trku.

XS
SM
MD
LG