Linkovi

Sve veći broj dece starosti izmedju dve i pet godina ima kvarne zube


Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti zaključili su u studiji čija izrada je trajala 25 godina da sve veći broj dece starosti izmedju dve i pet godina ima kvarne zube. Zasladjeni voćni napici i snekovi, kao i odlaganje prve posete stomatologu mogli bi da budu dodatni razlozi za taj problem.

Studija je pokazala da su najranjiviji zubi beba. Dečiji stomatolog Mark Kogut susreće se sa mnogim mladim pcijentima koji imaju karijes.

«Ustanovio sam porast karijesa tokom nekoliko proteklih godina,» Kaže on.

Deca koja su se hranila zasladjenom hranom i sodama, kao i jogurtima sa različitim dodatim ukusima – i pre nego što dobiju stalne zube imaju veliki broj karijesa. Doktor Kogut kaže da je to slučaj i kada se konzumiraju dijetalni napitci.

«Bez obzira da li su pića sa šećerom ili bez šećera, ona sadrže kiseline koje oštećuju zubnu gledj».

Kogut kaže da je još jedan uzročnik flaširana voda koja nije fluorisana. Većina gradova u Americi stavlja fluor u vodu radi zaštite zuba. Medjutim, postoji trend medju nekim američkim majkama da daju deci vodu koja je već flaširana.

«Statistički podaci su pokazali da osobe koje piju vodu bez fluora mogu da imaju 40 do 60 odsto više karijesa».

Studija je ipak pokazala poboljšanje medju starijom decom i odraslima. Medju tinejdžerima opada učestalost karijesa što se pripisuje i upotrebi specijalnih plastičnih obloga kojima se štite zubi. Ali za drugu decu, kvalitetna nega zuba dolazi sa cenom koju mnogi roditelji ne mogu da priušte. Tri puta više male dece iz siromašnih porodica ne vide zubara sve do trenutka kada je karijes već prisutan. Stomatolozi preporučuju da roditelji odvedu svoju decu kod zubara u prvoj godini. Učite svoju decu kako da peru zube najmanje dva puta dnevno i nadgledajte pranje četkicom sve dok ne napune šest godina.

XS
SM
MD
LG