Linkovi

Visoke cene benzina podstiču eksploataciju teško dostupne nafte u Kaliforniji


Očekuje se da će neka od najstarijih naftnih polja u zemlji da presuše za oko 25 godina, ali Ševron kaže da bi novi načini ispumpavanja sirove nafte iz zemlje mogli da udvostruče taj vek trajanja.

Na naftnim poljima u blizini Bejkersfilda proizvodi se gotovo 170 miliona barela godišnje – što je oko 80 odsto proizvodnje u Kaliforniji. Izvlačenje nafte iz ovih izvora se već 25 godina smanjuje. Ai velika potražnja i sve veće cene benzina, navele su proizvođače da potraže nove načine eksploatacije. Naftni inženjer Ševrona, Pol Harnes, kaže da najnovija tehnologija koristi zvučne talase za pronalaženje skrivenih rezervi nafte.

«Model D-3 nam govori šta bi trebalo da očekujemo od nekog izvora. Proizvodni podaci nam govore šta se uistinu dobija, a ako postoji velika razlika, tačno znamo na šta treba da obratimo pažnju», kaže Harnes.

Ali ono što se pronađe stotine metara ispod zemlje je sirova nafta koja je suviše gusta i mora da se razredi uz pomoć pare. Ševronov inženjer Džef Hatlen kaže da bi do pre nekoliko godina ispumpavanje nafte bilo preskupo.


«Instalacijom izdvajanja velike količine vode u proizvodnji nafte, možemo da upumpavamo vodu, ako je sprečimo da se vraća u naftnu cev», objašnjava Hatlen, dodajući da bi ta tehnika mogla više nego da udvostruči očekivanu trajnost kalifornijskih naftnih polja, od kojih bi neka mogla da presuše tokom narednih četvrt veka.

«Radi se u stvari o primeni tehnologije i korišćenju visokih cena za održavanje razvoja. Rekao bih da ćemo postići određene uspehe koje pre pet ili deset godina nisam mogao ni da sanjam», kaže on.

Ševron kaže da je ista tehnologija korišćena na nekim naftnim poljima u inostranstvu, gde je kapacitet produkcije udesetostručen.

XS
SM
MD
LG