Linkovi

Septembarski izveštaj ključni element o američkom angažmanu u Iraku


Predsednik Buš i sekretar za odbranu Robert Gejts kažu da će izveštaj komandanta američkih snaga u Iraku, koji treba da bude izdat u septembru, biti ključni element u odluci o budućnosti američkog angažmana u toj zemlji. Medjutim, neki analitičari ističu da je suviše rano da se u septembru donese realistična procena nove strategije koju je predsednik pokrenuo u januaru.

Poslednji kontingent dodatnih američkih vojnika, čije je slanje u Irak predsednik Buš naredio u januaru, biće rasporedjen sredinom narednog meseca, ali novinari već pitaju šta će se destiti pošto general Dejvid Petreus izda u septembru prvi izveštaj o napretku situacije na terenu. Sekretar za odbranu Gejts nije hteo da nagadja o tome kakve bi odluke mogle biti donete u to vreme, ali poziva na strpljenje.

”Ne možemo izmeniti stvari tokom noći. Moramo imati strpljenja da pustimo stvari da se razvijaju i vidimo da li strategija generala Petreusa daje pozitivne rezultate.“

Za neke stručnjake, kao pukovnika Pola Hjuza, analitičara Američkog instituta za mir, strpljenje do septembra nije ni izbliza dovoljno:

”Mislim da nije realistično verovati da ćemo pre proleća naredne godine videti kakvi su rezultati.“

Medjutim, nekim funkcionerima Bušove administracije i članovima Kongresa to čekanje teško pada. Sam predsednik je naglasio da je fokusiran na septembarski izveštaj:

”Dejvid Petreus smatra da je važno reći Beloj kući i Kongresu da će izveštaj biti izdat u septembru. On je odlučio da iznese tu procenu. Ja ga poštujem i podržavam.“

Sekretar za odbranu Gejts je rekao da će izveštaj generala Petreusa biti kombinovan sa gledištima drugih visokih generala i civilnih funkcionera kako bi se oformila ”sveobuhvatna evaluacija“ koju osnovu koje će predsednik u septembru odlučiti da li da nastavi novu strategiju ili da je menja. Analitičar medjunarodne bezbednosti, Majkl O Henlon sa Brukings insituta, smatra da bi izveštaj morao da pokaže napredak kako bi se opravdao tekući nivo američkog vojnog angažmana u Iraku. On ističe da možda neće biti moguće postići takav napredak, posebno do septembra, bez obzira na strategiju. Medjutim, O Henlon dodaje:

”Ako povećanje broja vojnika ne dovede do velikog napretka do septembra, mislim da bi Kongres mogao da nametne okončanje rata 2008. Medjutim, ako ova strategija bude funkcionisala, u 2008. godini u Iraku bi moglo da bude skoro 160 hiljada vojnika. Verovatno je da njihov broj ostane preko 100 hiljada tokom čitavog mandata predsednika Buša. To je drastična razlika. U jednom slučaju bi moglo da dodje do postepenog i skromnog, a u drugom je moguće gotovo kompletno povlačenje.“

O Hanlon kaže da će Kongres, ako značajan napredak ne bude zabeležen do septembra, biti u boljoj poziciji da insistira na prekidu američkog angažmana u Iraku. To nije bio slučaj ove nedelje, kada je Kongres pristao na kompromisni zakonski predlog o finansiranju rata.

XS
SM
MD
LG