Linkovi

Štajnmajer: SAD sa Evropom snosi odgovornost za zaštitu klime


Nemački mediji su dolazak predsednice predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi u Berlin protumačili kao podršku Evropljanjima kada je reč o politici zaštite klime. No, nemački političari sve manje veruju da će na samitu G-8 u Hajligendamu, gde će zaštita klime biti jedna od ključnih tema, biti moguće da se postigne napredak koji priželjkuju Berlin i Brisel.

Nemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer podsetio je danas SAD da zajedno sa Evropom snosi odgovornost za zaštitu klime. Posle razgovora sa Nensi Pelosi on je izrazio nadu da će uprkos velikim razmimoilaženjima između Nemačke, tj.Evrope i SAD biti postignut napredak oko zaštite klime na samitu G-8 od 6. do 8. juna u nemačkom Hajligendamu.

Tokom vikenda se, kako prenose nemački mediji, pokazalo da tokom priprema samita G-8 nije moguće da se postigne saglasnost o ciljevima vezanim za zaštitu klime. Umesto toga su SAD, kako se navodi, u „neuobičajeno oštroj formi“ protestovale protiv nacrta završnog dokumenta samita i zatražile da se iz njega odstrane svi centralni ekološki ciljevi.

Zaštita klime jedna je od ključnih tema samita G-8 koji se u Nemačkoj često naziva i „ekološkim samitom“. Vlada u Berlinu, zbog američkog protivljenja, sve manje računa sa uspehom. Ministar ekologije Zigmar Gabrijel najavio je uzdržano, ali jasno pesimistički da će „pregovori u Hajligendamu biti više nego teški“.

Nemački komentatori su ocenili da je dolazak Nensi Pelosi u Berlin, u pratnji kongresmena koji se bave politikom zaštite životne okoline, signal koji pokazuje da ona staje na stranu Evropljana kada je reč o zaštiti klime, iako je uoči putovanja najavila da ne želi da se oko ekoloških pitanja konfrontira sa administracijom predsednika Buša. Nensi Pelosi će sutra u Berlinu razgovarati i sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel.

Ekološke organizacije već računaju da će se samit u ekološkim pitanjima završiti „skandaloznim neuspehom“. Grinpis i Nemački savez za zaštitu čovekove okline zatražili su od kancelarke Merkel da uprkos američkom otporu utvrđivanju preciznih ciljeva u zaštiti klime ne potpisuje nepreciznu deklaraciju.

Kancelarku je dobila I podršku naučnika. Ssef Instituta za istraživanje posledica klimatskih promena Hans Joahim Sselnhuber rekao je da kancelarka želi da na samitu postigne upravo ono što nauka smatra nužnim. Ograničavanje zagrevanja zemljine kugle na dva stepena celzujusa je sa naučnog stanovništa neophodno, rekao je ovaj stručnjak, te truli komnpromisi nikome nisu od koristi.

XS
SM
MD
LG