Linkovi

Procenjuje se da svakog dana premine 1.700 američkih veterana


To je jedan od razloga što se u okviru projeka Kongresne biblioteke posvećenog veteranima ubrzano prikupljaju audio i video snimci sećanja, kako veterana tako i civila koji su dali doprinos u ratnim operacijama.

Tokom obeležavanja ovogodišnjeg praznika Dana sećanja, kojim se odaje počast svim Amerikancima palim u mnogim ratovima, posebna pažnja biće posvećena takozvanoj “Sjajnoj generaciji“, preživelima Drugog svetskog rata od koga je prošlo već više od 60 godina. Veterani i oni koji su čuvali svoja ognjišta učestvovaće na paradama, obilaziti spomenike i groblja razmenjivati priče o strahotama rata, odricanjima i pobedama.

U Kongresnoj biblioteci pohranjena su već brojna sećanja preživelih

“Tokom vojne operacije na Omaha biču u Normandiji jedna jedinica je u prvih pet minuta juriša izgubila 96 odsto pripadnika. Trebalo je preći oko šest metara otvorene plaže da bi se dokopali, bezbednijeg mesta, odnosno jednog nasipa. Sa druge strane bile su mine, žestoka nemačka artiljerijska paljba, protivtenkovski rovovi. Nije se imalo kud osim napred.”

”Oko sebe sam video pesak koji se odiže od metaka. Sa svih strana se čula pucnjava. Pomislio sam - “Bože baš su čudni ovdašnji rakovi, sve je tako uzbudljivo. Došao sam do vrha nasipa i pogledao iza sebe. To je bio mitraljez. Operacija u Ardenima. Sve je delovalo nekako avetinjski. U jednom trenutku hteo sam da sednem kada mi je moj narednik rekao “ Pazite poručniče. Nisu to sve balvani. Pogledao sam na dole i otresao sneg ispod koga su bila smrznuta tela vojnika. Pored jednog je stajao ranac pun neotvorenih božićnih poklona...“

Amerika ima oko 19 miliona ratnih veterana, a njihov broj se povratkom vojnika iz Avganistana i Iraka svakog dana povećava.

XS
SM
MD
LG